:

:

TV Most

clock

Septembar 20, 2020   9:34

0

114

Pompeo: Amerika spremna da kazni sve one koji ne podrže obnavljanje sankcija Iranu

Američki državni sekretar Majk Pompeo kaže da su sankcije Ujedinjenih nacija protiv Irana ponovo stupile na snagu bez obzira na to što u samoj svetskoj organizaciji nisu saglasni s tim. Ako se neka zemlja s tim ne slaže SAD su spremne da je kazne, upozorio je on.

„SAD pozdravljaju povratak svih ranije ukinutih sankcija UN protiv Islamske Republike Iran, glavnog svetskog sponzora terorizma i antisemitizma“, navodi se u saopštenju Pompea.

Istovremeno, u saopštenju se ističe da su sankcije obnovljene u skladu s procedurama UN, premda druge članice Saveta bezbednosti i potpisnice Sporazuma sa Iranom (Velika Britanija, Nemačka, Rusija, Kina, Evropska unija) ne dele taj stav.

„Sjedinjene Države očekuju da sve zemlje – članice UN u potpunosti poštuju obaveze po pitanju poštovanja tih mera. Pored embarga na oružje, sankcije obuhvataju i zabranu učešća Irana u obogaćivanju i preradi urana, zabranu razvoja balističkih raketa i transfer tehnologija povezanih s raketama i nuklearnom energijom“, poručuje Pompeo.

Prema njegovim rečima, Vašington će nastaviti s politikom maksimalnog pritiska na Iran sve dok ne bude postignut sporazum kojim će biti „ukroćene“ iranske pretnje širenjem nuklearnih i raketnih tehnologija i zaustavljene njihove akcije koje „seju haos, nasilje i krvoproliće“, kaže Pompeo.

Sankcije Iranu doprineće svetskom miru i bezbednosti, uveren je prvi čovek Stejt departmenta.

Kako je ocenio, Sporazum iz 2015. godine nije podstakao Iran da stane uz društvo nacija, umesto toga ajatolasi su iskoristili novo bogatstvo kako bi sejali smrt i uništenje od Jemena i Iraka, do Libana i Sirije.


Vašington tvrdi da je obaveštenje svetskoj organizaciji da je neophodno obnoviti sankcije UN protiv Irana dovoljno da bi se to automatski i desilo. Zemlje učesnice u Sporazumu sa Iranom smatraju, međutim, da to obaveštenje nema pravnu snagu i da sankcije neće obnoviti.

Stalni predstavnik Irana u UN Madžid Taht-Ravanči izrazio je nadu da će članice SB UN ignorisati izjave koje stižu iz Amerike.

On je uputio pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu i predsedniku SB UN u kojem je još jednom obrazložio poziciju Irana – da pokušaj SAD smatraju pravno ništavnim jer SAD više nisu deo Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu. 

Velika većina članica SB UN se izjasnila protiv ove namere Amerike, a predsednik tog tela takođe nije pokrenuo nikakvu proceduru u tom pravcu.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da je bezizgledno prebacivati čitav dijalog u okviru UN u vezi s regionalnim problemima u „antiiranskom smeru“.

Šta podrazumeva Rezolucija UN o Iranu

Rezolucija SB UN 2231, usvojena 2015. godine, sadrži mehanizam za automatsko obnavljanje sankcija protiv Teherana ako Iran ne poštuje obaveze iz nuklearnog sporazuma. Taj mehanizam važi deset godina. Prema Rezoluciji, ako u okviru tog perioda dođe do kršenja obaveza od strane Irana onda ta zemlja može da izbegne sankcije samo u slučaju usvajanja odgovarajuće rezolucije SB UN.

Ako se jedna od stalnih članica SB UN izjasni protiv takve odluke sankcije će biti obnovljene u roku od 30 dana od trenutka kada su UN obaveštene o tome.

Iran i međunarodna „šestorka“ su jula 2015. godine postigli istorijski Sporazum o regulisanju dugogodišnjeg problema iranskog nuklearnog programa, a Iranu su ukinute sankcije UN, SAD i EU.

Sporazum u svom osnovnom vidu nije trajao ni tri godine: maja 2018. godine SAD su objavile da se povlače iz Sporazuma i da obnavljaju oštre sankcije protiv Teherana.

Teheran Americi: Obustavite bunu

Zvanični Teheran reagovao je na izjavu američkog državnog sekretara Majka Pompea da su obnovljenje sankcije UN protiv Irana stupile na snagu iako se velika većina u Savetu bezbednosti s tim ne slaže. Vašingtonu poručuju da obustave bunu i da se vrate pod okrilje međunarodne zajednice.

„Poruka Teherana Vašingtonu je jasna – vratite se pod okrilje svetske zajednice, postupajte u skladu sa svojim obavezama, obustavite bunu. U tom slučaju međunarodna zajednica će vas primiti“, reči su zvaničnog predstavnika iranskog Ministarstva spoljnih poslova Saida Hatibzadea koje citira agencija ISNA.

Američki državni sekretar rekao je ranije da su sankcije Ujedinjenih nacija protiv Irana ponovo stupile na snagu bez obzira na to što u samoj svetskoj organizaciji nisu saglasni s tim. Ako se neka zemlja s tim ne slaže SAD su spremne da je kazne, upozorio je on.

„SAD pozdravljaju povratak svih ranije ukinutih sankcija UN protiv Islamske Republike Iran, glavnog svetskog sponzora terorizma i antisemitizma“, navodi se u saopštenju Pompea.

U međuvremenu je reagovalo i rusko Ministarstvo spoljnih poslova koje je navelo da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije preduzeo nikakve korake koji bi vodili ka obnavljanju sankcija protiv Irana.

Ponašanje Amerike u Moskvi su okarakterisali kao običan performans.

Tvrditi da su sankcije protiv Irana sada obnovljene je odraz želja a ne stvarnost. Nelegitimne inicijative i postupci SAD ne mogu imati međunarodno-pravne posledice po druge zemlje i ne mogu ih dovesti u situaciju da poštuju obaveze u sprovođenju sankcija, ističu u Moskvi.

Moskva: Rezolucija UN o Iranu bez izmena, tvrdnje Vašingtona - odraz želja a ne stvarnost

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije preduzeo nikakve korake koji bi vodili ka obnavljanju sankcija protiv Irana, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, ocenivši ponašanje Amerike kao običan performans.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je ranije izjavio da su sankcije Ujedinjenih nacija protiv Irana ponovo stupile na snagu bez obzira na to što u samoj svetskoj organizaciji nisu saglasni s tim. Ako se neka zemlja s tim ne slaže SAD su spremne da je kazne, upozorava on.

„Činjenice su takve da SB UN nije preduzeo ništa u pravcu obnavljanja ranijih sankcija protiv Irana. Sve što radi Vašington nije ništa drugo do performans s ciljem da se Savet bezbednosti potčini njegovoj politici ‘maksimalnog pritiska’ na Iran i da se to autoritetno telo pretvori u instrument za ispunjavanje sopstvenih ciljeva. Nije prošlo“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva.
Tvrditi da su sankcije protiv Irana sada obnovljene je odraz želja a ne stvarnost. Nelegitimne inicijative i postupci SAD ne mogu imati međunarodno-pravne posledice po druge zemlje i ne mogu ih dovesti u situaciju da poštuju obaveze u sprovođenju sankcija, ističu u Moskvi.

Takođe se navodi da Amerika nastavlja da dovodi međunarodnu zajednicu u zabludu spekulišući obnavljanjem sankcija protiv Teherana.

Kako ističu u ruskom Ministarstvu, Rezolucija 2231 funkcioniše bez ikakvih promena, a napori na daljoj realizaciji nuklearnog sporazuma sa Iranom biće nastavljeni.

„Rusija se nada da će Amerika imati odvažnosti da pogleda istini u oči i da će prestati da se o Iranu oglašava u ime SB UN“, ističe se u saopštenju i dodaje da je ponašanje Amerike prema Teheranu u suprotnosti s Rezolucijom 2231 i nuklearnim sporazumom. 

„To je ozbiljan udarac na autoritet Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo dodaje da je ovakvo ponašanje Vašingtona neprihvatljivo ne samo za Rusiju nego i za druge članice SB UN, koje su se još u avgustu izjasnile, ocenivši da su američke namere pravno i proceduralno ništavne.

Konkretno, oni su tada rekli da pismo američkog državnog sekretara od 20. avgusta na koje se poziva Vašington ne može da se smatra „obaveštenjem“ kada je reč o Rezoluciji 2231.

Izvor: Sputnjik

SB UNRezolucija o IranuIransankcijeSADMajk PompeoRusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?