:

:

TV Most

Foto: Ministarstvo pravde

clock

Jun 05, 2022   11:19

0

129

Popović: Isteraćemo pravdu za ubijenu decu

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je danas da će Srbija istrajati u nameri da istera pravdu za ubijene i ranjene na Petrovačkoj cesti.

Ona je u intervjuu za "Novosti" odgovarajući na pitanje da li će nas burne reakcije iz Zagreba zbog optužnice protiv hrvatskih pilota za granatiranje srpskih civila na Petrovačkoj cesti, koji su proterani iz svojih kuća u akciji "Oluja", sprečiti da isteramo pravdu, rekla da državni organi postupaju u skladu sa svojim nadležnostima koje su utvrđene zakonom.

"Sigurna sam da je optužnica koja je podignuta u konkretnom slučaju zasnovana na čvrstim dokazima iz kojih proizilazi opravdana sumnja da su optuženi izvršili krivična dela koja su im stavljena na teret", poručila je Popović.

Kako je rekla Popović, odlučnost Srbije u ispunjavanju svojih međunarodnih obaveza, koje se, između ostalog, sastoje i u procesuiranju ratnih zločina, još jednom je dokazana podizanjem ove optužnice.

"Svi oni koji u Hrvatskoj to burno komentarišu, trebalo bi da, umesto burnih reakcija doprinesu saradnji u konkretnom predmetu i efikasnom procesuiranju ratnih zločina, jer je to budućnost regionalne saradnje", kazala je ministarka pravde.

Popović je ocenila da je nedopustivo da se ne procesuiraju predmeti samo onda kada su žrtve Srbi i dodala da su žrtve ratnih zločina ljudi, žene i deca, kao i da se one ne smeju posmatrati kroz prizmu pripadnosti nekom narodu, polu ili veri.

Poručila je da ono što posebno zabrinjava, to je činjenica da burne reakcije dolaze iz zemlje članice Evropske unije, a da takav narativ ne bude nedvosmisleno osuđen od strane svih onih koji štite evropske vrednosti.

U odgovoru na pitanje da li može da se desi da Srbija poklekne pod pritiskom i povuče optužnice za "Oluju", s obzirom na to da Zagreb insistira na promeni zakona o univerzalnoj jurisdikciji, prema kojem Srbija ima pravo da goni počinitelje ratnih zločina izvan svoje teritorije, Popović je poručila da "nećemo pokleknuti pod pritiskom, jer na to nemamo pravo".

"Žrtve počinjenih ratnih zločina nas obavezuju da utvrdimo ko je odgovoran za njihova stradanja. I tužilac za ratne zločine i zamenici tužioca za ratne zločine veoma profesionalno i predano rade svoj posao i sigurna sam da će zastupati optužnicu do samog okončanja krivičnog postupka i da će oni koji su počinili ratne zločine biti adekvatno sankcionisani od strane suda", kazala je Popović.

Kada je reč o univerzalnoj jurisdikciji koja postoji u mnogim pravnim sistemima, Popović je rekla da je to tekovina međunarodnog humanitarnog prava i krivična dela za koja se ona primenjuju predstavljaju povredu najvažnijih ljudskih prava, te je zbog toga neophodno da ona postoji u pravnom poretku Srbije.

Dodala je da tu vrstu jurisdikcije poznaje i pravni sistem Hrvatske, ali i pravni sistemi drugih država članica EU, pa se postavlja pitanje zbog čega se insistira na njenom ukidanju u pravnom poretku Srbije.

"To insistiranje je pre svega motivisano političkim dešavanjima u Hrvatskoj i nema nikakvo uporište ni u pravnoj nauci, ni u praksi", ocenila je Popović.

Takođe, kako je rekla Popović, ukidanje univerzalne jurisdikcije aktuelizovano je otpočinjanjem pregovora za članstvo Srbije u EU, kada je Hrvatska zbog njenog postojanja u jednom trenutku pokušala da blokira ovaj proces iako to nije u duhu Deklaracije Hrvatskog sabora iz 2011. godine o promovisanju evropskih vrednosti u jugoistočnoj Evropi.

"Prema ovoj deklaraciji, Hrvatska čvrsto stoji na stanovištu da otvorena pitanja između država jugoistočne Evrope koja su bilateralnog karaktera, poput pitanja univerzalne jurisdikcije za procesuiranje ratnih zločina, ne smeju da blokiraju pristupanje država kandidata za EU", rekla je ministarka pravde.

Izvor: T a n j u g

Maja PopovićPetrovačka cestaratni zločintužbaHrvatska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva