:

:

TV Most

clock

Maj 16, 2022   22:04

0

106

Popović uručio donaciju crkvi u Dobrotinu za izgradnju novog ikonostasa

Načelnik Кosovskog-upravnog okruga Srđan Popović posetio je danas crkvu Svetog Dimitrija u Dobrotinu i u ime okruga uručio novčana sredstva za izgradnju novog ikonostasa.

Crkva Sv. Dimitrija u Dobrotinu važi za jedan od najočuvanijih i najautentičnijih spomenika pravoslavlja i kulture na ovim prostorima. Ovo je jedan od retkih objekata na ovim prostorima koji je ukopan u zemlju u cilju zaštite od skranvitelja. 

“Naša politika jeste da je naše kulturno nasleđe veoma bitno na prostorima Kosova i Metohije pre svega jer je to odredilo naš identitet ovde. Naročito mi je drago što sam uspeo da pomognem crkvu u Dobrotinu, mesto koje važi za jedno zdravo srpsko selo. Ovde iz Dobrotina mogu da kažem da  okolna mesta treba da se ugledaju na Dobrotin jer se ovde   najmanje prodalo srpskih imanja i ovde imamo veliki prirodni priraštaj”, istakao je Popović.

Kako je naglasio prota Milan Vasić, starešina ove crkve svaka donacija je u ovom trenutku od velikog značaja,  a za kompletan dovršetak radova neophodno je prikupiti 350.000 dinara.

“Planiramo da novi ikonostas uradimo od oniksa, to je vrsta poludragog kamena koji će, za razliku od drvenog ikonostasa koji je bio ranije u crkvi, biti veoma trajan, takoreći večan. Duborez u oniksu je takođe veoma vredan, malo je skuplji od drveta ali je zato mnogo lepši i trajniji”,  istakao je prota Milan i pozvao sve ljude koji su u mogućnosti  da pomognu da se ova ideja realizuje u potpunosti.

Srpsko stanovništvo, ne samo iz Dobrotina, već iz svih krajeva Kosova rado obilazi ovu svetinju, ali je najznačajnija samim stanovnicima Dobrotina.

“Voleo bih da što više ljudi dođe i da vidi našu lepu crkvu i naše selo. Zahvalio bih se načelniku, kao i ocu Milanu i crkvenom odboru koji su doprineli tome da sve izgleda ovako lepo i čiste, jednom rečju perfektno”, kazao je Dragan Ćurčić, predsednik Lokalnog saveta ovog sela.

Na uređenju crkve Sv. Dimitrija u Dobrotinu neprestano se radi, nedavno je izgrađen objekat za paljenje sveća, a dvorište je uređeno i obogaćeno klupama i mestima za odmor, tako da čini prijatan boravak svakom posetiocu.

Izvor: Radio Gračanica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva