:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jul 14, 2020   9:35

0

128

Pored novčanih i zatvorska kazna do 12 godina za kršenje propisanih mera

Kosovska policija od danas će početi sa izricanjem novčanih kazni za građane koji ne poštuju nove mere koje je Vlada Kosova usvojila u borbi protiv korona virusa, prenosi Reporteri.

Prema Zakonu o sprečavanju zaraznih bolesti, za teže prekršaje predviđene su kazne od dve do 12 godina zatvora, a za lakše do 8.000 evra.

Vlada Kosova donela je odluku o obaveznom nošenju zaštitnih maski i distanciranju na rastojanju od dva metra.

Za građane starije od 65 godina i građane sa hroničnim bolestima važi zabrana kretanja, i oni se mogu kretati u ranim jutarnjim časovima od 5 do 10 sati i uveče od 18 do 20.

U opštinama: Priština, Prizren, Uroševac, Vučitrn, Južna Mitrovica, Severna Mitrovica, Gnjilane, Kosovo Polje, Štrpce, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan od 21 do 5 sati zabranjeno je bilo kakvo kretanje, osim u hitnim zdravstvenim slučajevima.

Javni i privatni vrtići neće raditi kao i rekreativne, kulturne i sportske ustanove u zatvorenom prostoru.

Svi tržni centri dužni su da se pridržavaju radnog vremena od 5 do 21 čas i da u potpunosti poštuju Priručnik za zaštitu od kovida-19.

Zabranjeno je održavanje verskih ceremonija, kao i okupljanje više od pet građana na javnim mestima.

Opštinski, finansijski, elektronski i poštanski sektor pružaće usluge sa minimalnim radnim vremenom i brojem angažovanih radnika.

Građani Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije dužni su da prilikom ulaska na Kosovo imaju negativan PCR test na kovid-19, ne stariji od 72 sata od trenutka prijavljivanja na graničnom prelazu.

Izvor: Kosovo onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva