:

:

TV Most

clock

April 04, 2019   13:07

0

230

Potpisan regionalni sporazum o romingu - od 1. jula znatno niže cene

Regionalni sporazum o romingu, koji će od 1. jula omogućiti znatno niže cene rominga u zemljama Zapadnog Balkana, potpisan je danas na drugom Digitalnom samitu ZB u Beogradu.

Sporazum su potpisali predstavnici zapadnobalkanske šestorke, a ispred Srbije ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Cene rominga će u prvoj fazi od 1. jula, biti smanjene za 27 odsto, a od 1. jula 2021. godine se očekuje potpuno ukidanje rominga za Zapadni Balkan.

Prema sporazumu, cene za minut razgovora ne mogu biti veće od 22,4 dinara, cene poruke od sedam dinara, dok će maksimalna cena za prenos podataka biti 21,4 dinara, sve bez PDV-a.

Cena rominga sa Albanijom biće umanjena za čak 85 odsto, budući da Albanija do sada nije bila deo sporazuma koji su 2014. godine potpisale Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija i BiH.

Sporazum je potpisan pod pokroviteljstvom EU.

Brnabić: Odluka nije bila laka, ali regionu treba dati šansu

Brnabić je poručila da je potpisivanje Sporazuma o romingu za Srbiju, u trenutku kada Priština krši druge regionalne sporazume, za Beograd nije bila laka odluka, ali da šalje jasan signal da Srbija čini sve da pruži regionu šansu da bude prosperitetan i ima drugačiju budućnost.

Brnabić je rekla da ni samit ni sporazum o romingu u regionu ne dolaze u naročito jednostavnom trenutku i da je odluka da se taj dokument potpiše za Srbiju bila veoma teška.

"Najlakše i politički najoportunije bi bilo da ne potpišemo taj sporazum u vreme kada se neki drugi regionalni sporazumi, a pre svega mislim na CEFTA sporazum, krše već četiri meseca od strane Prištine", rekla je Brnabić,

Iako bi to bila najlakša i politički najpopularnija odluka, u ovom trenutku nisu potrebne lake i popularne odluke, već one koje daju jasan signal da će Srbija učiniti sve što može da region bude stabilan, istakla je Brnabić.

"Da ćemo učiniti sve što možemo da regionu damo šansu da bude prosperitetan i da našim ekonomskim i političkim partnerima stavimo do znanja da region ima ili ćemo mu dati šansu za drugačiju budućnost", rekla je Brnabić.

Ona je istakla da regionalni sporazum o interesu svih građana regiona i cele privrede regiona.

Navela je da četvrta industrijska revolucija može svima da pomogne da se nadoknade propuštene šanse i da počnemo da pobeđujemo, pojačavamo konkurentnost, poboljšavamo obrazovanje i funkcionisanje javne uprave, kako bismo mladim ljudima ostavili bolji region.

"Verujem da digitalizacija konačno može Srbiju i ceo region da učini pobednikom", rekla je Brnabić.

Nadam se da Priština neće uvesti takse

Ona je dodala da se nada da će regionalni sporazum o romingu biti još jedan korak ka bolje integrisanom regionu i da se nada da će sve strane, pre svega Priština, poštovati njegove odredbe.

"Nadam se da Priština neće uvesti takse od sto odsto na ovaj sporazum, valjda su ga zato potpisali danas", rekla je Brnabić i dodala da iskustvo govori da je bilo nekih sporazuma koji su potpisani, ali nisu poštovani.

Brnabić je, upitana kako će se sporazum sprovoditi i da li je nekakav napredak u dijalogu moguć , rekla da je roming neka vrsta razmene dobara i usluga, ali da ni do sada problem nije bio na strani Beograda koji poštuje sve do sada potpisane sporazume, pre svega CEFTA sporazum.

Ona je istakla da se Beograd, prilikom odluke o potpisivanju sporazuma, vodio time da je on dobar za sve građane Srbije i sve u regionu.

"Ali i pored toga smo doneli i tešku političku odluku da ga potpišemo, da ponovo pružamo ruku, kažemo da smo za drugačiji region, regionalnu saradnju i pozivamo na razum, pragmatizam, da svi zajedno pravimo drugačiji region za mlade ljude kojima treba da damo signal da ostanu ovde", rekla je Brnabić.

Ona je istakla da se nada da je sporazum o romingu još jedan korak ka bolje integrisanom regionu.

"Nadam se da svi mi zajedno, pre svega Priština, koja krši CEFTA sporazum, razmislimo o tome i da nastavimo dalje da radimo na regionalnim sporazumima i povezivanju", rekla je Brnabić.

Gabrijel: Sporazum o romingu-signal saradnje i EU perpsektive

Potpisivanje regionalnog sporazuma o romingu dokaz je da u Srbiji i regionu postoji jaka politička volja za digitalnu transformaciju celog Zapadnog Balkana, poručila je evropska komesarka za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabrijel.

Gabrijel je istakla da je srpska vlada učinila mnogo toga na poštovanju i realizaciji dogovora sa Samita "EU-Zapadni Balkan" koji je održan u Sofiji prošle godine.

"Da budem potpuno jasna, ovo je vaš sporazum, ne naš. Ovo potpisivanje je dokaz jake političke volje da se ostvari odvažna regionalna digitalna transformacija. To je jak signal za regionalnu saradnju i evropsku perspektivu", poručila je Gabrijel.

Od prošle godine uz jaku političku volju za promene region je pokazao da može da uklopi, kaže Gabrijel i ističe da region zajedno napreduje u sprovođenju Digitalne agende za Zapadni Balkan.

"Danas smo svedoci potpisivanja novog regionalnog sporazuma o romingu između šest partnera u regionu i to će doneti značajne koristi za građane i poslovne subjekte u regionu", ističe visoka zvaničnica EU.

Ona je čestitala Srbiji na naporu za pripremanje prvog Nacrta regionalnog sporazuma, pohvalila napore svih učesnika i domaćina Samita.

Bregu: Sporazum o romingu - najbolji pristup reg. saradnji

Predsednica Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu izrazila je danas zadovoljstvo zbog popisivanja Sporazuma o romingu na Zapadnom Balkanu za koji kaže da je odredište u koje su se svi u regionu usmerili, a to je evropska perspektiva.

„Ne mogu da nađem bolji pristup regionalnoj saradnji od ovoga. Do poslednjeg trenutka svi smo bili zbunjeni šta će da bude i da li će se desiti, ali zbog političkog liderstva, spremnosti političara širom regiona i uz podršku Evropske komisije zajedno smo uspeli to da ostvarimo", rekla je ona novinarima nakon otvaranja Digitalnog samita Zapadnog Balkana.

Navela je da će za privrede Zapadnog Balkana nakon potpisivanja sporazuma cene rominga biti manje 27 odsto, a za Albaniju i Kosovo 85 odsto.

„To će biti sjajna poruka za turiste. Samo prošle godine imali smo više od 12 miliona turista i to je sjajna poruka za mlade ljude koji su već iskazali da je ovaj sporazum za njih jako bitan kao i sloboda kretanja", kaže Bregu.

Najavila je da će Savet za regionalnu saradnju pružiti maksimalnu podršku.

Objasnila je da će, prema sporazumu, od danas do 1. jula regulatori kao i operateri pripremiti jasan akcioni plan i mapu puta i navesti tačno redosled poteza.

„Pomoći ćemo da sporazum stupi na snagu i da otvori put. Videćemo kada će biti u potpunosti sproveden", rekla je Bregu odgovarajući na pitanje novinara i navela da će kada stupi na snagu sporazum cene poziva u romingu biti dva i po puta smanjene.

„Sprovođenje će ići korak po korak, očekuje se tek da 2021. cene rominga budu svedene na nulu. Nemojte da očekujete da od dana kada počne njegova realizacija da cene budu nula", poručila je ona.

„Imamo vremenski okvir. To će biti urađeno u transparentnom procesu", kaže Bregu.

Izvor: Танјуг

sporazumroming
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva