:

:

TV Most

clock

Oktobar 31, 2019   11:18

0

154

Potvrđivanje rezultata izbora na Kosovu možda i u decembru

Predsednica kosovske Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Daka izjavila je da bi potvrđivanje rezultata izbora od 6. oktobra moglo da traje do decembra, kao posledica žalbi političkih stranaka i kandidata.

Valjdete Daka je rekla da ne može da kaže da li će rezultati kosovskih izbora biti potvrđeni krajem novembra ili početkom decembra.

"Ako ima pritužbi, mogli bismo da idemo i na potpuno prebrojavanje. Ovaj oblik žalbi mora da bude uređen kao i u drugim zemljama, jer je kašnjenje zaista veliko opterećenje", rekla je Valjdete Daka u intervjuu za RTK.

Od izbora do danas ponovo su brojani glasovi sa više stotina biračkih mesta zbog tehničkih propusta tokom sabiranja rezultata odmah nakon zatvaranja birališta.

Zatim, kasnilo se sa prebrojavanjem glasova pristiglih poštom iz centralne Srbije.

U nekoliko navrata Panel za žalbe i predstavke je nekoliko puta odbio zahtev pokreta "Samoopredeljenje" da se uvrsti deo glasova iz albanske dijaspore koji su navodno stigli sa zakašnjenjem.

Vrhovni sud je na kraju uvažio zahtev pokreta i ti glasovi će biti prebrojani danas.

"Nisma – socijaldemokratija" je u više navrata zahtevala javno da se ponovo prebroje svi glasovi sa izbora 6. oktobra, tvrdeći da je oštećena i da ima dovoljnu podršku kako bi prešla cenzus od pet odsto.

Takođe, ta stranka je sa nekoliko drugih tražila odbacivanje srpskih glasova iz centralne Srbije, što je Panel za žalbe uporno odbijao.

Nakon prošlih i pretprošlih parlamentarnih izbora na Kosovu, CIK-u je trebalo oko mesec dana da saopšti konačne rezultate izbora.

Izvor: RTS

KiMizboriCIK Kosova
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva