:

:

TV Most

clock

Mart 11, 2015   12:05

0

115

Pozitivna debata o Srbiji u EP

"Dobili smo podršku sa svih strana i prepoznavanje reformskog procesa u Srbiji kao najvažnijeg elementa koji bi trebalo da dovede do otvaranja poglavlja tokom ove godine. Svi su se osvrnuli na potrebu da se Srbiji pošalje dobar signal i uputi konkretna podrška, prepoznavanja reformskog procesa i napretka na putu evropskih integracija kroz otvaranje poglavlja", rekla je Joksimović za Tanjug.

Ona je prenela da je od izvestioca EP za Srbiju Dejvida Mekalistera, kao i predstavnice Letonije, zemlje koja predsedava EU, i od drugih poslanika upućen poziv Evropskoj komisiji da se Srbiji omogući otvaranje poglavlja ove godine, što je, kako je naglasila, jako važno.

U jučerašnjoj debati o Srbiji veoma afirmativno govorio je i evropski komesar za susedsku politiku Johanes Han, dodala je ona.

Izveštaj Mekalistera ocenjen je od strane poslanika EP kao izbalansiran i da odslikava napredak, a Joksimović ističe da je opšti ton koji iz njega provejava krajnje pozitivan.

Prema njenim rečima vrlo je važno da Srbija pokaže svoju zainteresovanost, jer se to veoma vrednuje u EP, koji sve više dobija na značaju.

Joksimović je ukazala da postoje neki amandmani, pre svega hrvatskih poslanika, koji se tiču zakona o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine koju osporavaju.

"Brojne poslaničke grupe u EP su protiv tog amandmana jer smatraju da ništa sporno nema u zakonu koji Srbija primenjuje. Radi se o jednoj potpuno drugačijoj interpretaciji hrvatskih poslanika", rekla je ona.

U grupaciji evropskih narodnih partija (EPP) je s tim u vezi postignuto kompromisno rešenje, pa je zato predložen amandman kojim se Srbija poziva da razmotri taj zakon, u svetlu dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, objasnila je Joksimović, dodajući da je to jedna vrlo blaga formulacija.

Ona je izrazila nadu i očekivanje da taj amandman neće proći, ali i ako prođe, kako je istakla, svakako neće biti usvojen velikom većinom.

"Mislim da je generalno veoma dobro prošla debata o Srbiji. Vidi se da smo radili, bili aktivni. Svi priznaju i prepoznaju jedan aktivan pristup i srpske vlade i skupštine u zastupanju naših interesa", dodala je Joksimović.

Joksimović je podelila uverenje premijera Vučića da će Srbija postati 29-ta članica EU.

"Ne mogu da govorim o datumima s obzirom da je predsednik Evropske komisije rekao da neće biti novih članica u narednih pet godina. Mi znamo da, realno za pet godina, nije baš moguće da završimo sve, ali za šest ili sedam godina Srbija će biti spremna", rekla je ona.

Joksimović je ocenila da je premijer poslao jednu realnu poruku iz onoga što je imala prilike da vidi, izrazivši uverenje da je Srbija sigurno nova članica EU.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva