:

:

TV Most

clock

Jun 16, 2019   19:29

0

169

PREDSEDNIK VUČIĆ U SAVA CENTRU Svečana akademija povodom Dana MUP-a i policije

U Sava centru večeras je počela svečana akedemija povodom Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana Policije, kojoj prisustvuje predsednik Aleksandar Vučić.

Svečanosti pored ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, prisustvuju i ministri Aleksandar Vulin, Aleksandar Antić, Zlatibor Lončar, direktor BIA Bratislav Gašić, predstavnici SPC i drugi gosti.

Dolazak Vučića propraćen je aplauzom, a na početku ceremonije intonirana je himna Srbije.

Predsednik je rekao pripadnicima MUP da rade jedan od  najtežih poslova.

"Nije slučajno još od Atine to smatrano jednim od najtežih i najopasnijih poslova. To je posao za ljude koji rizikuju sve, koji kada krenu ni sami ne znaju hoće li se vratiti. Biti policajac znači staviti svoj život za građane i društvo", rekao je Vučić.

Kako kaže, posebno je teško kada je to društvo policiju doživljavalo kao instrument koji čuva neku vlast.

"Nadam se da smo to bar delimično promenili. To se nikada baš do kraja neće promeniti, i uvek ćete biti krivi svima čak i kada im pomažete. Kada spasavate ljude koji su alkoholisani, poplavljeni i kada branite našu otadžbinu, uvek ćete nekome biti krivi", rekao je Vučić.

Kako kaže, smatraće da je to vaša obaveza i ništa više. A, predsednik je istakao da je to najteži posao na svetu.

Predsednik je rekao da danas policija ima viši životni standard, i kako kaže, pokušaće da ove godine dobiju još jedno, novo povećanje plata.

"Hoćemo da vidite da država brine o vama. Ulagaćemo u vas i u vašu decu. Takođe, želimo da kažemo mlađim generacijama da nema plemenitijeg posla od ovog. Nećete uvek biti adekvatno nagrađeni, ali bićete iz godine u godinu sve više nagrađivani", rekao je Vučić.

Kako kaže, veoma je srećan što država omogućava bolju budućnost i za pripadnike MUP-a.

"Moramo da govorimo i o jeftinim stanovima za vas, čak 8000 je u planu i to je samo početak. Hoću da vas zamolim da sa ponosom nosite svoju policijsku uniformu. Kada vas vide na ulici, svima je lepše i lakše i osećaju se sigurnije. Vaša uniforma znači sigurnost, vi ste neko ko će da štiti poredak i da štiti Srbiju", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, još više će popraviti položaj policije, ali i ističe da će mnogo ljudi u dubini svoje duše priznati priznanje koje zapravo i zaslužujete.

"Nadam se da ste primetili da u poslednjih šest meseci nije bilo mafijaškog ubistva u Srbiji, ali takođe primetili smo da to niko nije primetio i da vas niko nije pohvalio. To samo pokazuje da ne treba često da očekujete priznanja", rekao je Vučić.

Stefanović: Zakon je nadjačao kriminal u Srbiji i sigurnost je preuzela primat nad strahom

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović istakao je da je ponosan na to šta su sve pripadnici MUP svakodnevni činili i čine za svoj narod, kojima je bezbednost građana uvek na prvom mestu.

"Rekao sam da ćemo kriminal saseći i da niko neće moći da se sakrije na bilo koji način. Pet godina kasnije ponosan sam jer nismo izneverili ni naše pripadnike ni građane Srbije. Svi pripadnici MUP sada imaju nove uniforme, opremu, obezbedili smo i nove kamione i borbena oklopna vozila", rekao je Stefanović.

Kako kaže, u poslednjih pet godina zaposleno je preko 2000 policajaca.

"Kada je Vučić 2014. naveo reforeme, garantovao je da će građani Srbije živeti bolje, tako i plate pripadnika MUP rastu iz godine u godinu", rekao je Stefanović.

Obeležavanje Dana MUP-a i Dana policije obeleženo je i drugim manifestacijama, a počelo je danas tradicionalnim svečanim defileom čete konjanika Policijske brigade i policijskih orkestara Srbije i Slovačke Knez Mihailovom ulicom.

Pripadnici MUP-a na taktičko-tehničkom zboru na Kalemegdanu prikazali su veštine, opremu I vozila koja koriste u radu, a građani su imali priliku da se upoznaju sa preventivnim projektima koje sprovodi Ministarstvo i sa metodama rada različitih organizacionih jedinica policije, poput kriminalističke, helikopterske jedinice, graničara itd.

Stefanović je ranije danas u Beogradu položio i venac na spomen-obeležje u znak sećanja na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji su izgubili živote na dužnosti.

Državni sekretar MUP-a Milosav Miličković položio je venac na spomen - ploču prvom ministru policije, vojvodi Jakovu Nenadoviću, dok su komandanti Specijalne antiterorističke jedince i Žandarmerije, Spasoje Vulević i Dejan Luković, položili vence na spomen-obeležje na Čukur česmi.

U sedištu MUP-a obeležena je i slava Ministarstva, Sveta Trojica, sečenjem slavskog kolača.

U sklopu obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije u nastavnom centru Makiš u Beogradu juče je održan turnir u malom fudbalu.

Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije obeležava se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska Žandarmerija odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur česme, kao i tokom turskog bombardovanja Beograda narednog dana.

Izvor: Alo,Pink

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva