:

:

TV Most

clock

Septembar 16, 2019   22:47

0

232

Predsedništvo Studentske konferencije univerziteta Srbije protiv blokade Rektorata

Predsedništvo Studentske konferencije univerziteta Srbije večeras je osudilo blokadu Rektorata istučući da je u pitanju kršenje odredbi Ustava Srbije, ugrožavanjem samostalnosti jedne visokoškolske ustanove kakva je Univerzitet u Beogradu.

Oni su u saopštenju blokadu ocenili kao krajnje ekstremni čin, koji direktno pogadja studenate Univerziteta u Beogradu, ali i autonomiju te renomirane ustanove, koja je garantovana Ustavom Srbije i izarazili posebnu zabrinutost što je blokada rektorata motivisana dnevnom politikom, a ne studentskim problemima ili zahtevima.

Kako su istakli, politička borba sa ulica preneta je u akademski život, gde joj svakako nije mesto.

Ističu da se blokadom Univerziteta u Beogradu, vrši pritisak na celokupnu akademsku zajednicu, koju čine kako uprava, tako i profesori i studenti tog univerziteta.

U saopštenju se navodi da Studentska konferencija Univerziteta Srbije podržava iskazivanje javnog mišljenja, ali se protivi svakom ugrožavanju rada institicija čiji su studenti deo.

Oni su apelovali na sve učesnike blokade da svoju borbu iznesu na neke legalne i legitimne načine koji neće ugrožavati akademsku zajednicu ili se mešati u njenu autonomiju.

„Mi smo uvek bili i uvek ćemo biti uz naše kolege, kada imaju bilo koji problem u toku studiranja, ali ne možemo podržati nepromišljene korake koji mogu samo štetiti celokupnom obrazovnom sistemu Republike Srbije. Demokratiju ne čine blokade već slobode“, ističe se u saopštenju Studentske konferencije u kom se ne pominju zahtevi onih koji blokiraju Rektorat, niti iznosi mišljenje o sumnjama da je ministar finansija Siniša Mali plagirao doktorski rad.

Izvor: Beta

Beogradstudentiblokada
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva