:

:

TV Most

clock

April 22, 2015   12:05

0

154

Prekinuto suđenje ubici male Tijane

Kako se navodi, pretres je prekinut jer je sudsko veće, na osnovu zahteva Đurićevog advokata, zatražilo veštačenje kako bi se utvrdilo da li je optuženi sposoban da prati glavni pretres.

Advokat optuženog Viktor Gostiljac je zadovoljan zbog toga što je sudsko veće usvojilo odluku za novim veštačenjem i smatra da je to potpuno ispravna odluka.

„To je činjenica koja mora da se utvrdi. Mi danas nismo tvrdili da Dragan Đurić nije sposoban da prati glavni pretres, nego smo tražili da se ta činjenica utvrdi“, rekao je Gostiljac.

Na osnovu njegovog današnjeg i pređašnjeg ponašanja, advokat Draga Đurića “osnovano sumnja da on u vrlo ograničenom kapacitetu može da prati pretres“.

Igor Jurić, otac ubijene devojčice, rekao je nakon pretresa da je “duboko potrešen i razočaran, ogorčen i jako besan“, te da misli “da je ovo nešto najniže što se moglo desiti od advokata optuženog“.

Dodao je da je dobio na hiljade poruka ogorčenih ljudi, ali da je gledao “da se sve mirno završi“, te da i dalje veruje u pravosuđe i postavlja pitanje “zbog čega se pravi cirkus od suđenja“?

„Zbog čega pravimo neke španske serije? Bili su zakazani pretresi, računao sam da će u ova četiri dana da se završi, da ja mogu da nastavim da živim, da ja mogu da zatvorim tu knjigu koja je meni i porodici toliko bolna. Jednostavno, ogorčen sam“, rekao je vidno potreseni Jurić novinarima.

Advokat porodice Jurić, Miro Orović, rekao je da je Dragan Đurić u sudnici usporeno odgovarao na pitanja, da je delovalo da ne zna gde se nalazi, ali je podsetio da je on već psihijatrijski veštačen, gde je konstatovano da se on tako ponaša i tako odgovara na pitanja.

Prema njegovim rečima, to može delovati da on nije sposoban, ali su veštaci, za koje kaže da će ga i sada veštačiti, rekli da on “nema nikakvu duševnu bolest“.

„Utoliko očekujem da će reći da je procesno sposoban. Ja sam potpuno uveren da je on procesno sposoban. Ali zbog svog niskog, kako su oni rekli, kapaciteta inteligencije on nije sposoban da odgovara na pitanja na način kako bi se to očekivalo“, rekao je Orović novinarima.

On očekuje da će nakon ovoga danas Đurić biti smešten u specijalnu zatvorsku bolnicu, gde će biti pod opservacijom da bi veštaci dali svoje mišljenje.

„Očekujem da nakon što daju mišljenje pretres bude zakazan i da imamo dinamiku kakvu smo imali u najavi. Da se ovaj postupak efikasno završi“, rekao je Orović.

U suprotnom, ukoliko bi on bio proglašen trajno nesposobnim da prati tok pretresa, prema Orovićevim rečima, procesa ne bi ni bilo “njemu se ne bi moglo suditi i optužnica bi bila odbačena“.

Tijana Jurić je nestala 26. jula 2014. posle ponoći, nedaleko od Sportskog centra "Rata" u Bajmoku.

Đurić je uhapšen u noći između 6. i 7. avgusta prošle godine. Priznao je da je počinio to krivično delo i policiju odveo do mesta na kojem je zakopao žrtvu.

Izvor: B 92

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva