:

:

TV Most

clock

Jul 09, 2022   17:42

0

118

Premijer Šri Lanke podneo ostavku posle velikih protesta, traži se i predsednik i njegova smena

Premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge podneo je ostavku kako bi se formirala prelazna Vlada sačinjena od predstavnika svih partija. Lideri nekoliko opozicionih partija pozivaju i predsednika Gotabaja Radžapaksa da se povuče sa funkcije. Nema potvrde gde se predsednik nalazi. Neki mediji prenose da je napustio zemlju.

Premijer Ranil Vikremesinge potvrdio je na Tviteru da će podneti ostavku.

"Kako bi se obezbedio nastavak rada Vlade, uključujući bezbednost svih građana, prihvatam najbolju preporuku lidera stranaka da se omogući rad Vlade koju će činiti predstavnici svih partija. Da bih to olakšao, podneću ostavku na mesto premijera", napisao je Vikremesinge na Tviteru.

Do ove odluke je došlo nakon intenziviranja antivladinih protesta zbog kojih je predsednik Gotabaja Radžapaksa evakuisan pre nego što su demonstranti upali u njegovu rezidenciju, prenosi Rojters.

Hiljade ljudi probilo je policijske barikade da bi došli do Radžapaksine kuće. Policija je pucala u vazduh, ali nije uspela da ih spreči, preneo je Rojters.

Nezadovoljstvo građana raste zbog najteže ekonomske krize u zemlji u poslednjih sedam decenija.

Radžapaksa je napustio zvaničnu rezidenciju iz bezbednosnih razloga uoči planiranih demonstracija, rekla su dva izvora iz Ministarstva odbrane.

Iako nema zvanične potvrde gde se predsednik nalazi, pojedini mediji prenose da je on napustio zemlju. 

Lideri nekoliko opozicionih partija pozivaju i predsednika da podnese ostavku.

"Predsednik i premijer moraju odmah da podnesu ostavke. Ako se to ne dogodi, politička nestabilnost će se pogoršati", rekao je lider Slobodarske partije Šri Lanke i bivši predsednik Maitripala Sirisena.

Izvor: RTS, Rojters

Šri LankaRanil Vikremesingeostavkapremijerpredsednikprotesti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva