:

:

TV Most

clock

Jul 12, 2021   16:31

0

91

Preminuo još 1 pacijent, koronavirusom zaraženo 118 osoba

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 118 osoba. Od posledica zaraze preminuo je 1 pacijent.

 

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je na koronavirus testirano 8.405 uzoraka, od kojih su 118 pozitivni.

Jedan pacijent preminuo je od posledica kovida, ukupno 7.073 od početka epidemije.

Na bolničkom lečenju je 281 pacijent, među njima 4 na respiratoru. 

Epidemijska situacija u Srbiji je pod kontrolom, ali se mnogi ponašaju kao da korone nema, ne poštuju preventivne mere, pa inspekcija pojačava kontrolu.

Vakcinacija ide teško i polako, ocenjuju nadležni.

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će sutra biti održana sednica Kriznog štaba na kojoj će se razgovarati o trenutnoj epidemijskoj situaciji. 

Zamenik direktora UKC Niš Radmilo Janković kaže za RTS da su lekari potpuno saglasni da smo na početku novog talasa.

Poražavajuća je činjenica da smo od lidera u regionu, čak i od jednog od lidera u Evropi, postali zemlja koja je na začelju po broju imunizovanih i to će ispostaviti svoju cenu u septembru, a ja verujem i ranije, već polovinom avgusta, poručuje dr Janković. 

"Nema apsolutno nikakvog drugog izlaza iz svega ovoga sem podizanja imunizacije, a taj procenat koji je kod nas u opštoj populaciji čak ispod 40 odsto je loš, da ne kažem katastrofalan. Neće nam biti dobro u septembru", zaključio je Janković. 

Imunolog i virusolog Milanko Šekler rekao je za RTS da ne treba bežati od kombinacije vakcina.

Uvek je bolje kombinovati vakcine, dati različite vakcine, ako je moguće sa različitim sojevima, a ako nije moguće, onda sa različitim platformama, poručio je Šekler.

Građani koji posle preležanog kovida imaju tegobe ili osećaju da se njihov ritam promenio u odnosu na uobičajeni način života od pre korone, od danas mogu na portalu e-Zdravlje da urade test samoprocene i saznaju da li postoji potreba za odlazak lekaru.

Posle ekskurzije zaraženo osam osnovaca iz Aleksinca

Kod osam osnovaca i četiri zaposlena u jednoj aleksinačkoj školi potvrđen je koronavirus nakon što su se vratili sa dvodnevne ekskurzije.

Direktor Doma zdravlja u Aleksincu, doktor Rodoljub Živadinović, kaže da se mnoga deca nisu odmah javila jer su mislila da imaju blažu prehladu. Od kada je koronavirus utvrđen kod jednog đaka iz Doma zdravlja, pozivaju svu decu koja imaju bilo kakve simtome, pa i najblaže, da se jave lekaru.

"Deca koja nemaju simptome treba da ostanu u karantinu. Nije sigurno da su se ta deca zarazila na samoj ekskurziji jer joj je prethodilo i drugarsko veče i pisanje liste želja za upis u srednje škole, ali je ekskurzija pogodno mesto za širenje virusa. Zbog toga bi i ukućani dece koja su bila na ekskurziji trebalo da se u naredne dve-tri nedelje uzdrže od daljih kontakata", rekao je doktor Živadinović.

Izvor: RTS

koronavirusSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva