:

:

TV Most

clock

Avgust 19, 2023   15:32

0

82

Preminuo profesor Ćemal Dolićanin

Profesor doktor Ćemal Dolićanin, prvi rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru, koji je na čelu ove ustanove bio od njenog osnivanja do 2012. godine, preminuo je iznenada u Novom Pazaru u 79. godini.

 

Profesor Ćemal Dolićanin rođen je 1945.godine. Završio je Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Beogradu, na kome je i magistrirao.

Zvanje doktora nauka stekao je 1980. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Prištini, a zvanje redovnog profesora matematičkih nauka 1985. godine.

Bio je predavač na univerzitetima u Srbiji i gostujući profesor na univerzitetima u Nemačkoj, Rusiji i Belorusiji. Autor je brojnih univerzitetskih udžbenika i stručnih i naučnih radova.

Tokom bogate profesionalne karijere bio je prodekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Prištini, dekan Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Prištini, dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Prištini, prorektor za nastavu i naučni rad Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, potpredsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i predsednik Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta.

Kao profesor emeritus obavljao je funkciju koordinatora master i doktorskih studija Državnog uiverziteta.

Zvanje akademika Južnoslovenskih nelinearnih nauka stekao je 2009. godine.

Sahrana profesora Ćemala Dolićanina obaviće se u nedelju na Velikom groblju u Novom Pazaru. Povorka polazi u 13 časova od Bukreške džamije, saopštio je Državni univerzitet.

Halilović: Dolićanin je bio svetski priznat naučnik

Profesor Ćemal Dolićanin bio je svetski priznat naučnik koji je svojim znanjem, višedecenijskim radom i zalaganjem zadužio Novi Pazar i Srbiju, tako da njegovo naučno i životno delo treba da se pamti i neguje, kaže književnik Enes Halilović.

"Profesor Dolićanin je bio jedan od vodećih matematičara savremene evropske nauke, o čemu svedoči činjenica da je bio priznat i objavljivan širom Evrope, a njegovi naučni radovi bili su citirani širom sveta. Mnogo je uradio za mlade ljude, podržavao je svaki elitizam. Imao je osećaj za realnost i radovao se svakom uspehu mladih ljudi u kulturi i u nauci", ističe Halilović.

Kaže da se Dolićanin strpljivo i predano probijao ka naučnim dostignućima i postao matematičar međunarodnog renomea.

Izvor: RTS

Ćemal Dolićanin
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva