:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Oktobar 26, 2020   9:44

0

94

Primirje u Nagorno-Karabahu u senci međusobnih optužbi

Baku i Jerevan dogovorili su primirje u ratu oko Nagorno-Karabaha, koje danas stupa na snagu. Dve strane se, međutim, ponovo optužuju za nepoštovanje dogovora.

Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana saopštilo je da je jermenska strana prekršila dogovor.

"Grubo kršenje sporazuma o prekidu vatre od strane Jermenije. Grad Tartar i okolna sela su pod napadom artiljerije jermenskih oružanih snaga, počev od 8.05 26. oktobra", navelo je ministarstvo odbrane Azerbejdžana na Tviteru.

Ministarstvo odbrane Nagorno-Karabaha reklo je da su to dezinformacije i da su azerbejdžanske snage pokrenule raketni napad na jermenske vojne položaje na severoistočnoj liniji fronta.

Porptarolka ministarstva odbrane Jermenije, Šušan Stepanijan navela je da je nakon postizanja sporazuma u SAD o humanitarnom prekidu vatre, koji je trebalo da stupi na snagu 26. oktobra u 08.00, azerbejdžansko ministarstvo odbrane "požurilo da optuži jermensku stranu za kršenje prekida vatre pre nego što je zvanično stupio na snagu" i da je azerbejdžanska strana potom obrisala post. 

Humanitarno primirje trebalo bi da stupi na snagu danas, navodi se u zajedničkom saopštenju Stejt departmenta i vlada Azerbejdžana i Jermenije, prenosi Rojters. 

Prvo primirje dogovoreno 9. avgusta, propalo je, praktično, i pre nego što je počelo.  

I drugi prekid vatre, dogovoren 17. oktobra, prekršen je uprkos apelu Saveta bezbednosti UN zaraćenim stranama da poštuju primirje. 

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva