:

:

TV Most

clock

Decembar 06, 2022   13:26

0

164

Priština ne želi da sarađuje na rasvetljavanju slučajeva nestalih

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je da privremene institucije u Prištini ne  žele da sarađuju na rasvetljavanju slučajeva nestalih lica na Kosovu i Metohiji.

"Prošle godine održan je sastanak Radne grupe u Beogradu i usaglašeno je šta je potrebno da se uradi. Beograd je dao Prištini 10 lokacija, a oni su nama dali dve lokacije. Mi smo krajem prošle godine njima dostavili informaciju gde je ekshumirano sedam tela da oni pronađu svoje, dok od njih nismo dobili ništa", rekao je Odalović na konferenciji Udruženja porodica kosovskih stradalnika koja je organizovana u susret Međunarodnom danu ljudskih prava.

Odalović je dodao da je na KiM već decenijama po sredi najbrutalnije  kršenje osnovnih ljudskih prava. 

Istakao je da privremene institucije u Prištini i dalje hapse Srbe i protiv njih obezbeđuju lažne svedoke čime šalju poruku srpskom narodu da tamo nema šta da traži.

Odalović je kazao da se 1621 osoba i dalje vodi kao nestala i da porodice imaju pravo da saznaju njihovu sudbinu i da mrtve sahrane na dostojan način.

Rekao je da je do sada Radna grupa rešila  1800 slučajeva i da su slučajevi nestalih Albanaca rešeni u 90 odsto situacija. 

"To je urađeno na osnovu informacija koje smo imali i prvi put na čistac smo izveli Prištinu sa našim zahtevom o desetinama lokacija koje smo dali, ali je Aljbin Kurti prekinuo proces i nema reagovanja na naše zahteve. Ceo proces je zamrznut", rekao je Odalović.

Naveo je primer tri tela koja su istražitelji haškog tribunala pronašli 1998. godine u Lugovu i dodao da je Srbija informacije o tome dobila tek 2013. godine i da su tražili da se po tim informacijama postupa, ali da nikakav odgovor nisu dobili.

Odalović je rekao da se zna da je jedno od ta tri tela, telo Ljubomirke Đurić, majke u petak uhapšenog Srbina na KiM Gavrila Milosavljevića.

Ističe da prištinski institucije ne žele da urade ništa, čak i kada je stvar potpuno jasna.

"U filmu o Košarama vidi se da stoji čovek iznad iskopane rupe u koju su bačena tri srpska vojnika. I taj čovek je novinar i deo vlasti u Prištini, a mi i dalje tragamo za tim nestalim vojnicima. Da je situacija obrnuta pola Evrope bi se diglo da nas pritiska da sve damo", naveo je Odalović .

Dodao je da do sada u ovoj godini nije identifikovano nijedno telo, a da su u prošloj identifikovana dva i to iz mrtvačnice. 

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Igor Popović podsetio je na slučaj uhapšenog Srbina Gavrila Milosavljevića koji je tragao za nestalom majkom i pokušao da povrati otetu imovinu na KiM i koga su prištinske vlasti uhapsile optužujući ga za ratne zločine. 

Dodao je da će mu Kancelarija dati svu pravnu pomoć i zaštitu istakavši da su ljudska prava na KiM potpuno pogažena.

Zastitnik građana Zoran Pašalić kazao je da će se i ta institucija uključiti u borbu za prava Srba na KiM i onih 250.000 prognanih sa tih prostora i naglasio da su tim ljudima ugrožena osnovna ljuska prava.

Zamenica presednika Komisije za nestala lica Suzana Matejić koja je i forenzičar koji učestvuje u rasvetljavanju slučajeva nestalih, kazala je da je Srbija kroz Komisiju za nestala lica posvetila veliku pažnju rešavanju ovog pitanja i istakla da svako ko neće da čuje glas žrtava ne može očekivati bilo kakav spokoj.

Predsednica Udruženja porodica kosovskih stradalnika  Nataša Šćepanović rekla je da će  Udruženje uputiti protestu notu međunarodnim organizacijama i zatražiti između ostalog rasvetljavanje zločina još jednom nad Srbima i nealbancima, ali i zaštitu prava Srba ostalih na KiM, kao i da se omogući povratak srpskom narodu, jer ne postoji ni jedno ljudsko pravo koje nije pogaženo kada su u pitanju kosovski Srbi i nealbanci. 

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

KiMOdalovićnestala licaPriština
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva