:

:

TV Most

clock

Maj 13, 2019   17:24

0

119

Priština, u četvrtak o sudu za Srbe i rezoluciji o genocidu

Predsedništvo kosovskog parlamenta zakazalo je za četvrtak plenaru sednicu na kojoj će se raspravljati o predlogu za započinjanje procedure za formiranje Međunarodnog krivičnog suda za Srbe, koji su navodno počinili zločine na teritoriji Kosova i Metohije.

Posle sastanka Predsedništva parlamenta, poslanik Socijaldemokratske inicijative Biljal Šerifi rekao je da će na plenarnoj sednici biti i glasanje o predloženoj rezoluciji o navodnom genocidu koji je Srbija počinila na tzv. Kosovu, javila je Koha.

Prema njegovim rečima, sednica je za četvrtak sa pomenutim dnevnim redom zakazana jednoglasno.

Veselji najavio i muzej genocida i memorijalni centar za žrtve rata na Kosovu

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji saopštio je danas da će u četvrtak na plenarnoj sednici biti izglasana komisija, koja će raditi na dokumentovanju navodnog genocida, kao i pokretanje inicijative za osnivanje Međunarodnog suda za navodni genocid, koji su na kosovskoj teritoriji počinila pripadnici srpskih snaga.

Veselji je čak najavio izgradnju "muzeja genocida na Kosovu", te naznačio moguće lokacije.

Mogao bi, kaže Veselji, biti izgrađen i memorijalni centar za, kako je rekao, "žrtve rata na Kosovu", preneo je Klan Kosova.

Pored toga, on je pomenuo izgradnju muzeja i na železničkoj stanici u Prištini, koji će obeležiti navodni progon od oko, kako tvrdi, milion Albanaca sa tzv. Kosova od pripadnika srpskih snaga.

Tači: U Koriši, u Prizrenu, i genocid i etničko čišćenje

Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, bio je danas u Prizrenu, u naselju Koriša, povodom Dana sećanja na žrtve, koji su ustanovile prištinske vlasti, preneo je prištinski portal Telegrafi.

Tači je rekao da su žrtve stradale u tom naselju tokom sukoba na Kosovu i Metohiji - žrtve genocida i etničkog čišćenja, koje su navodno izvršile srpske snage na teritoriji Kosova i Metohije.

Dobro je, rekao je, što je parlament odlučio da razmatra donošenje rezolucije i drugih akata kojima će biti osuđen navodni genocid, a na osnovu kojih će Priština potražiti pravdu pred međunarodnim instancama.

Izvor: Танјуг

KiMTačiVeselji
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva