:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Oktobar 14, 2023   8:30

0

101

Priština: Vanredni izbori na severu po administrativnom uputstvu

Portparol vlade u Prištini rekao je da podržavaju održavanje vanrednih izbora u četiri opštine na severu Kosova, na osnovu administrativnog uputstva koje je prošlog meseca  izradila njena komisija.

"Vlada ne raspisuje i ne organizuje izbore. Ipak ih podržava. Smatramo da je izuzetno važno da naredna izborna kampanja bude otvorena i fer, a da izbori budu slobodni i demokratski. Učešće srpskih građana Kosova je ključno", rekao je portparol vlade Perparim Krieziu za Radio Slobodna Evropa.

Uputstvo za održavanje novih izbora predviđa najpre da građani pokrenu peticiju za smenu predsednika u četiri opštine na severu, izabranih u aprilu ove godine, na izborima koje su Srbi kao većinsko stanovništvo bojkotovali i ne priznaju izabrane predstavnike albanske nacionalnosti.

Srpska lista traži izbore

Predsednik Srpske liste Goran Rakić pozvao je juče vlasti u Prištini da što pre raspišu izbore za nove predsednike i odbornike skupštine opština na severu Kosova i Metohije i istakao da su spremni da na njima učestvuju, poručivši da je "lopta sada u dvorištu Prištine".

"Potrebno je da ovi lažni, nelegalni i nelegitimnu gradonačelnici i odbornici koji već mesecima maltretiraju naše građane hitno podnesu ostavke i odu, da izađu iz naših zgrada, jer oni nisu predstavnici našeg naroda. Njihova jedina svrha je maltretiranje naših građana", rekao je Goran Rakić na konferenciji za medije.

Naglasio je da je Srpska lista političke odluke uvek donosila u interesu građana, bez obzira na to jesu li one popularne ili nisu, kao i da su političke odluke uvek donosili u koordinaciji sa Beogradom.

Zbog toga će, rekao je, i ovoga puta poslušati savet predsednika Aleksandra Vučića i poslati poruku da je Srpska lista spremna da učestvuje na izborima na severu Kosova i Metohije.

Kako je rekao, time će se podstaći politički proces i dijalog koji bi doveo do ispunjenja uslova koje je Srpska lista više puta do sada isticala.

"Zato tražimo od Prištine da u najkraćem roku raspiše vanredne lokalne izbore za gradonačelnike i odbornike u sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije", naveo je Rakić.

Podsetio je da su povlačenjem iz prištinskih institucija uspeli da skrenu pažnju svetske javnosti da KiM nije rešeno pitanje, da srpski narod pati i da je potrebno da se formira Zajednica srpskih opština. 

Pozvao je građane na sabornost, jedinstvo i slogu, uz poruku da je "srpski narod svoj na svome i da će iz teške situacije izaći kao pobednik".

Izvor: RTS

KiMizboriSrpska listaPriština
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva