:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Jun 19, 2023   14:08

0

233

Protestna kolona stigla u Zvečan; Na čelu kolone zdravstveni radnici; Traži se puštanje uhapšenih i zaštita srpskog naroda

Više hiljada građana koji su krenuli u protestnu šetnju stiglo je iz Kosovske Mitrovice u Zvečan. Na čelu kolone su zdravstveni radnici. Oni su mirnom šetnjom pružili podršku uhapšenim Srbima na severu KiM.

U Zvečanu su ih aplauzom dočekali ljudi koji već tri nedelje protestuju ispred zgrade opštine.

Protest organizovali Sportski Savez KiM, Kik-boks klub "Kosovska Mitrovica", ali i KBC Kosovska Mitrovica. Skup predvodi bivši gradonačelnik Zvečana, Dragiša Milović zajedno sa zaposlenima u KBC Kosovska Mitrovica.

Učesnici protesta nose srpske zastave i transparente sa natpisima: "Stop Kurtijevom teroru", "Dalibor Spasić nije kriv", "Svuda u svetu lekari su heroji"...

U Zvečanu, okupljenima su se obratili bivši gradonačelnik Zvečana i lekar u  KBC Kosovska Mitrovica dr Dragiša Milović i glavna medicinska sestra KBC Kosovska Mitrovica Ivana Stojisavljević.

Glavna medicinska sestra KBC Kosovska Mitrovica Ivana Stojisavljević je na mirnom protestnom skupu u Zvečanu rekla da ovo nije politički skup, već da su se kao nezadovoljni i zabrinuti građani okupili kako bi izrazili protivljenje teroru, hapšenju i prebijanju Srba na severu KiM.

“Ovde smo da zatražimo oslobađanje Radoša Petrovića, Dušana Obrenovića, Miluna Milenkovića, Nemanje Vlaškovića, Milovana Božovića, Slađana Trajkovića, i našeg kolege medicinskog tehničara, Dalibora Spasića. Ovde smo da iskažemo protest, protiv specijalnih jedinica Kosovske policije, koji su pre dva dana na putu Brnjak – Rudine, maltretirali i tukli malu decu, Kristijana i Daru. Svi su oni prebijani i hapšeni, samo zato što su Srbi, sa jednim ciljem, da se utera strah i nesigurnost među naše građane, Nažalost, jutros je uhapšen još jedan Srbin, Uroš Vukašinović u opštini Leposavić, pa se svi pitamo ko je sledeći? ” navela je Stojisavljević.

Ona je istakla da je očigledno plan Prištine da se Srbi isele, a upravo je to namera vlade Aljbina Kurtija, da jedne pohapsi, a druge protera.

"Ovom prilikom želimo da se obratimo i domaćoj i svetskoj javnosti, predstavnicima međunarodnih institucija, KFOR-u, Euleksu, OEBS-u, svim ljudima dobre volje u Srbiji i svetu da nas zaštite od Kurtijevog terora i da se Srbi oslobode. Tražimo da se Srbi oslobode, a od Srbije da nas zaštiti, da se specijalci sa dugim cevima i oklopnim vozilima povuku iz naših opština sa severa kako bismo mogli da se vratimo normalnim tokovoima života", kazala je ona.

Ona je na kraju svog obraćanja okupljenima poslala poruku, da "bez obzira u kakvoj se situaciji nalazimo mi moramo biti jedinstveni i složni". 

"Ne smemo sada da se delimo. Poslala bih poruku u ime svih nas da smo mi rešeni da ostanemo na svojim ognjištima, u svojim stanovima i kućama jer živimo vekovima na svojoj zemlji", zaključila je Stojisavljević.

Bivši gradonačelnik opštine Zvečan dr Dragiša Milović istakao je da su ovom šetnjom simbolično pokazali da jesu za mirno rešenje trenutne krize na severu KiM i da se pokaže kakvo teško živi srpski narod.

“Ovom veličanstvenom i mirnom šetnjom, građani severne Kosovske Mitrovice, svi zaposleni KBC-a , od Mitrovice do Zvečana, želeli smo simbolično da pokažemo da jesmo za mirno rešenje krize koja traje na severu evo već treću nedelju. Ali smo pre svega za to, da pokažemo kako teško živi srpski narod i naša deca. Treća nedelja, kako međunarodnoj javnosti kao i našoj javnosti, govorimo da se hapse, proganjaju, zastrašuju, naši najbolji privrednici, sportisti, studenti, a evo sada i medicinski tehničar koji radi u KBC. Ima li kraja, braćo i sestre, ovom teroru koji dolazi iz Prištine ? Iz tih prištinskih institucija kažu da smo mi etnička zajednica, dakle u svojoj državi su nas proglasili etničkom zajednicom, i kažu da smo najzaštićenija zajednica u svetu. Naš narod bi rekao, kamo sreće da je tako, ali nažalost, činjenice i stvarnost govore nešto drugo” naveo je Milović.

On je dodao da je da je od 1999. godine proterano više od 200.000 Srba naočigled međunarodne zajednice. Podsetio je i da je porušeno na desetine srpskih manastira i crkava.

“Govore nam o vladavini prava, a proglašavaju nas na samoj skupštini krivima, bez dokaza, bez suđenja, bez suda. To je sramota za demokratski svet i Evropu, to su dvostruki standardi, jedni važe za Albance, drugi za Srbe. Na kraju želim da poručim da smo protiv svakog nasilja i ovde svi zajedno smo da osudimo nasilje i nad novinarima i nad Kforom i nad policijom, ali i nasilje nad našim nevinim građanima koje svakodnevno hapse. Imam poruku za komšije Albance – mi smo živeli i živimo i danas zajedno i želim da u budućnosti živimo zajedno u miru. Želim da poručim demokratskom svetu da se ne može sreća jednog naroda graditi na nesreći drugog”, rekao je Milović.  

Zahtevi građana su jasni: puštanje na slobodu Dalibora Spasića, zdravstvenog radnika koji je u petak uhapšen na administrativnom prelazu Jarinje, Nemanje Vlaškovića uhapšenog u Leposaviću, Dušana Obrenovića i Radoša Petrovića, koji su uhapšeni 29. maja za vreme mirnih protest u Zvečanu, kao i Miluna Luneta Milenkovića, koji je uhapšen u Kosovskoj Miitrovici. Takođe, građani zahtevaju puštanje na slobodu Uroša Vukašinovića, radnika MTS d.o.o. koji je jutros uhapšen u Leposaviću.

Izvor: TV Most

Zvečanprotest
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva