:

:

TV Most

clock

April 30, 2022   19:10

0

115

Pupovac: Šimpraga istaknuta predstavnica SDSS i Srba u Hrvatskoj

Novoizabrana potpredsednica hrvatske vlade Anja Šimpraga istaknuta je predstavnica ne samo Samostalne demorkratske srpske stranke (SDSS) nego i politčkog života Srba u Hrvatskoj, ocenio je danas lider ove partije Milorad Pupovac.

"Šimpraga zna stanje u srpskoj zajednici, zna politički posao koji u hrvatskoj ima posebne zahteve", rekao je Pupovac za T a n j u g povodom Šimpraginog izbora za potpredsednicu vlade za društvene delatnosti.

Govoreći o odlasku iz vlade Borisa Miloševića, Pupovac kaže da on nije radio ništa što je bilo protiv zakona i da je sve što je radio bilo u interesu unapređenja života, posebno ekonomskih okolnosti u sredinama u kojima žive Srbi u Hrvatskoj.

Prema rečima Pupovica, u SDSS rade na podmlađivanju kadrova od opštinskog nivoa preko regionalnog do državnog.

Podsetio je da je Šimpraga i potpredsednica SDSS, da ima političko isustvo, kao i da je u dva mandata bila zamenica župana ili zamenica šefa regionalne jedinice na području šibensko-kininskom.

Pupovac je sa žaljem konstatovao da stradanja Srba, nažalost, nekim ljudima u Hrvatskoj ništa ne znače ili o tome ništa ne znaju, posebno onima na desnici.

"Oni naprosto žele da ućutkaju ljude poput Šimprage koja kaže da je ponosna što je Srpkinja, a drugi iz desnice kažu da od toga pravi etno biznis", naveo je Pupovac.

O onima koji šire govor mržnje, dele po etničkoj osnovi ili sebi dopuštaju da veličaju ustaške zločince , Pupovac, kaže, ne želi da govori.

Građenje odnosa, prema njegovim rečima, nije jednostavan posao, oni se neprestano grade, čuvaju i izgrađuju.

SDSS je, ističe, pod stalnom vatrom, zešćim ili manje žestokim napadima, ali i HDZ čiji su partner u vlasti, što im, kako kaže, ograničava rezultate koje bi trebalo da postižu u unapređenju položaja Srba u sredinama u kojima u oni žive.

Pupovac je ocenio i da Jasenovac nije mesto za svađu a još manje za uvrede, kao što se, kako dodaje, moglo videti da je predsednik Zoran Milanović, verovatno nesvestan, učinio drugi put.

Prema njegovim rečima, sasvim je sigruno da svađe kojima se ne vidi pravi razlog, svrha i cilj, ne bi smele da se događaju u državi niti da imaju prostor u Jasenovcu ili na sličnim mestima.

"Milanović ima problem sa svojim jezikom, i to postaje ozbiljan politički problem unutar Hrvatske, postaje ozbiljan problem u odnosima sa drugim zemljama i susednim, kao i u međunarodnim odnosima i međunarodnom položaju Hrvatske", rekao je Pupovac.

Prema njegovim rečima, MIlanović se "jako nagnuo na desno", kopira desnicu, koja napada njega i zajednicu koju vodi ne bi li, kaže Pupovac, promenio sliku i profil bilo života u Hrvatskoj bilo vladajuće većine".

Pupovac kaže da čine sve da onemoguće da obrazovne institucije, poput škole u Vukovaru, dobije prostor za svoje namere koje bi narušile prava Srba, čija prava štite i sporazumi o zaštiti prava manjina Beograda i Zagreba.

Dodao je da već 11 godina imaju političku akademiju na kojoj školuju i odgajaju mlade generacije, koji zauzimaju važne pozicije u opštinama, županijama ili u srpskim organizacijama kao što su Prosveta ili SDSS.

Izvor: T a n j u g

HrvatskaPupovacŠimpraga
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva