:

:

TV Most

clock

Septembar 18, 2023   19:36

0

99

Putin: Ispostavilo se da je situacija u ruskoj ekonomiji bolja od prognoza

Situacija u ruskoj ekonomiji po ključnim pokazateljima ispostavila se mnogo boljom od prognoza, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin. "Generalno, možemo reći da je faza oporavka ruske privrede završena. Izdržali smo apsolutno nezabeleženi spoljni pritisak, navalu sankcija...Ruski BDP je dostigao nivo iz 2021. godine, a sada je važno stvoriti uslove za dalji stabilan i dugoročan razvoj, rekao je Putin na sastanku o nacrtu saveznog budžeta za 2024-2026.

On je podsetio da se, prema nekim procenama, na kraju godine očekivao pad BDP-a, zatim je prognoza korigovana na nivo od plus 1,2 odsto, ali je, kako je naveo, ruska ekonomija već prešla ovaj nivo i do kraja godine BDP bi mogao da poraste za 2,5 do 2,8 odsto, prenose RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, prihodi budžeta za naftu i gas u julu i avgustu su se vratili približno na prošlogodišnji nivo, a uzimajući u obzir situaciju na svetskim tržištima, aktivan rast se nastavlja.

Putin je istakao da je jedan od glavnih problema ruske ekonomije sada vezan za ubrzanje inflacije, čiji je glavni faktor slabljenje rublje, i ovde je, kako je napomenuo, važno razumeti razloge slabljenja i doneti pravovremene odluke.

Uveren sam da će vlada i Centralna banka raditi profesionalno i, što je najvažnije, koordinisano, dodao je predsednik Rusije.

On je rekao da je pripremljen izbalansiran nacrt saveznog budžeta za 2024. i za planski period 2025. i 2026. godinu.

Takođe je naveo da je upoznat sa nesuglasicama u kabinetu, ali je pozvao da se tome stane na kraj.

Novi savezni budžet mora biti objektivno izračunat i sastavljen na osnovu nacionalnih prioriteta, pre svega, neophodno je jasno garantovati ispunjenje svih društvenih obaveza, zaključio je Putin.

Izvor: T a n j u g; Foto: Sputnik

PutinekonomijaRusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva