:

:

TV Most

Foto: Sputnjik

clock

Decembar 10, 2019   11:43

0

79

Putin: Kazna zbog dopinga ne može da bude kolektivna

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da postoje politički razlozi iza odluke Svetske anti-doping agencije (VADA) da zabrani ruskim sportistima učešće na svim međunarodnim takmičenjima u naredne četiri godine.

VADA je juče suspendovala takmičare iz Rusije zbog malverzacija sa laboratorijskim podacima, pa ruski sportisti pod zastavom svoje zemlje neće moći da učestvuju na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, kao i na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Kataru dve godine kasnije.

"Po mom mišljenju, a mislim da su svi sa tim saglasni, svaka kazna još od Rimskog prava, treba da bude individualna i bazirana na tome šta je neka osoba uradila. Kazna ne može da bude kolektivna i ne može da utiče na one ljude koji nisu napravili prekršaj", rekao je Putin posle sastanka Normandijske četvorke u Parizu, prenosi Rojters.

Rusija ima 21 dan da uloži žalbu Sudu za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani, a svi sportisti koji dokažu da nisu umešani u doping skandal, moći će da se takmiče pod neutralnom zastavom.

"Milsim da i stručnjaci iz VADA to dobro razumeju. Ako neko od njih donosi odluke o kolektivnom kažnjavanju, mislim da se može pretpostaviti da temelj takve odluke nije briga o čistoti međunarodnog sporta, nego politička odluka, koja nema nikakve veze s interesima sporta ili olimpijskog pokreta".

Putin je rekao i da Moskva ima temelje za žalbu protiv odluke VADA, jer kako kaže, zaključci tog tela ne sadrže optužbe upućene ruskom Olimpijskom komitetu.

"Ako nema pritužbi protiv neke zemlje, onda ona mora da se takmiči pod svojom zastavom. To je zapisano u Olimpijskoj povelji. To znači da odluka VADA krši povelju. Imamo temelja za žalbu", zaključio je Putin.

Izvor: T a n j u g

Vladimir PutinVADARusijaOlimpijski komitetdoping
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva