:

:

TV Most

clock

Jul 09, 2022   11:45

0

133

Raković: Sinod SPC usvojio nacrt Temeljnog ugovora, uskoro potpisivanje

Istoričar Aleksandar Raković iz Instituta za noviju istoriju Srbije izjavio je za RTS da je Sinod Srpske pravoslavne crkve sinoć usvojio nacrt Temeljnog ugovora, te da će on stupiti na snagu kada ga potpišu Vlada Crne Gore i SPC. Istakao je da Temeljni ugovor prilika da se produbi stabilnost SPC u Crnoj Gori, kao i da se preciznije uredi njen status.

Istoričar Aleksandar Raković iz Instituta za noviju istoriju Srbije rekao je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a da je Temeljni ugovor sa SPC, koji je na jučerašnjoj sednici usvojila Vlada Crne Gore, važan za prava i obaveze Crne Gore i SPC.


Istoričar Aleksandar Raković iz Instituta za noviju istoriju Srbije rekao je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a da je Temeljni ugovor sa SPC, koji je na jučerašnjoj sednici usvojila Vlada Crne Gore, važan za prava i obaveze Crne Gore i SPC.

"Prema Zakonu o verskoj slobodi, SPC ima potpunu stabilnost u Crnoj Gori, ali ovo je prilika da se produbi ta stabilnost i njeni odnosi sa Crnom Gorom", ističe Raković.

Sednicu je obeležila polemika premijera Dritana Abazovića i lidera SDP-a Raška Konjevića, koji je najavio podnošenje zahteva za rušenje Vlade. Raković objašnjava da je predlog Ugovora usvojen, prema poslovniku Vlade.

"Eventualno ponovoljeno glasanje može se odnositi samo za tri člana Vlade koja nisu bila prisutna, ali neće se ni to dogoditi. Odluka je doneta i Vlada Crne Gore je sinoć uputila saopštenje da je usvojen nacrt Temeljnog ugovora sa SPC i s tim u vezi je ta stvar gotova", tvrdi Raković.

Prema njegovim rečima, sinoć je Sinod SPC, takođe, usvojio nacrt Temeljnog ugovora, koji je sada postao predlog i da kada ga dve strane potpišu, a to će biti uskoro, stupiće na snagu kao Temeljni ugovor SPC i Vlade Crne Gore.

Raković kaže da je i problem kada deo uticajnih struktura u Crnoj Gori odluči da promeni identitet i da iz srpskog, koji je istorijski identitet Crne Gore, pređe u novostvoreni crnogorski identitet.

Dodaje da deo političkih stranaka u Crnoj Gori, na čelu sa Milom Đukanovićem, i dalje namerava da obračunava sa SPC, iako ih je taj obračun koštao pada sa vlasti.

Govoreći o ishodu glasanja na Vladi, kaže da je jedino pet ministara bilo protiv, ali da je velika većina bila za, te da ukoliko imaju nameru da ucenjuju Vladu Crnu Gore ili SPC da će ih to koštati rezultata na sledećim izborima.

Raković kaže i da EU ne zanima Temeljni ugovor, te da smatraju da je to unutrašnje pitanje svake države.

"Američke diplomate imaju puno razumevanje za usvajanje Temeljnog ugovora, što je verovatno Abazoviću vrlo važno, jer je on pre izvesnog vremena dao reč i patrijarhu Porfiruju da će proces uspešno sprovesti do kraja i on se drži svoje reči, za razliku od prethodnog premijera Zdravka Krivokapića", ističe gost Jutarnjeg programa.

Izvor: RTS

Aleksandar RakovićTemeljni ugovorSPCCrna Gora
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva