:

:

TV Most

Foto: EP

clock

April 20, 2022   17:06

0

133

Rasprava o BiH u EP, Makalister pozvao lidere da usaglase Izborni zakon

Predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Makalister istakao je da je situacija u Bosni i Hercegovini napeta i zabrinjavajuća i pozvao političke lidere da konačno usaglase izmene Izbornog zakona. U raspravi u Evropskom parlamentu istaknuto je da je glavni cilj BiH članstvo u EU, da ne sme postati novo žarište krize i da se Dejtonski mirovni sporazum mora poštovati.

Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta raspravljao je o izveštaju o stanju u BiH. Dejvid Makalister je rekao je da je situcija u BiH napeta i zabrinjavajuća, da naredak u reformama na evropskom putu nije dovoljan, te da je ključno ispunjavanje 14 prioriteta ukoliko zemlja želi napredak u evropskim integracijama.

Pozvao je političke lidere da konačno usaglase izmene Izbornog zakona BiH.

Izvestilac Evropskog parlamenta za BiH Paulo Rangel rekao je da su u izveštaju istaknuta dva ključna problema koja su glavna prepreka u ispunjavanju 14 prioriteta.

Optužio je predstavnike Republike Srpske za navodnu secesionističku retoriku i povlačenje iz zajedničkih institucija, navodeći to kao prvi problem.

Drugi problem je, prema njegovim rečima, činjenica da ne postoji politička volja da se postigne sporazum o reformi Izbornog zakona BiH.

Rangel je zatražio od politički aktera u BiH da postignu sporazum o izmenama izbornog zakonodavstva, ističući da izbori moraju biti održani kako je planirano.

Naglasio je da se u izveštaju "poziva EU da iskoristi sve alate koje ima na raspolaganju, uključujući i ciljane sankcije protiv destabilizujućih faktora u zemlji".

"BiH se mora uskladiti sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom, a to se posebno odnosi na sankcije protiv Rusije i Belorusije. BiH bi mogla biti sledeći front destabilizacije koji bi Kremlj želio otvoriti u Evropi", upozorio je Rangel.

Kako je rekao, OHR i Altea moraju i dalje raditi na održavanju mira.

Koster: Glavni cilj BiH članstvo u EU

Evroparlamentarac Ditmar Koster rekao je da je BiH danas u dubokoj političkoj krizi, optužujući rukovodstvo Republike Srpske kao glavne krivce za to.

Koster je rekao da je glavni cilj članstvo BiH u EU, te da BiH postane funkcionalna, mirna, demokratska zemlja unutar EU.

"Želimo da svaki građanin ima jednaka prava i da imamo sistem zasnovan na principu 'jedan čovek jedan glas'. Takođe, treba da budemo kritičniji oko angažmana SAD i EU u pregovorima oko izmene Izbornog zakona u BiH. Glavni pregovarači su i dalje etnonacionalni lideri koji koče napredak", ocenio je Koster.

Evroparlamentarac Klemen Grošelj rekao je da je BiH na raskršću, te da EU mora da pošalje poruku da BiH neće postati novo žarište krize.

On je dodao da treba pronaći kompromis o Izbornom zakonu, te da bi opšti izbori svakako trebalo da budu održani.

Grošelj smatra da BiH zaslužuje status kandidata za članstvo u EU, navodeći da će uložiti nekoliko amandmana na izveštaj.

"Dejtonski sporazum se mora poštovati"

Poslanica Zelenih Viola fon Kramon Taubadel istakla je da je situacija u BiH vrlo osetljiva i da treba jasno imenovati krivce, dodajući da ova stranka "pozdravlja sankcije protiv onih koji destabilizuju situaciju u zemlji".

Ona je dodala da se izveštajem, kako je rekla, treba osuditi mešanje predsednika Hrvatske Zorana Milanovića u unutrašnje stvari BiH.

Evroparlamentarka Željana Zovko rekla je da se Dejtonski mirovni sporazum mora poštovati, te da BiH mora biti sigurna zemlja kao budući kandidat za članstvo u EU.

Zovko je navela da se prava konstitutivnih naroda moraju poštovati.

Izvor: RTS, RTRS

Evropski parlamentBiHMekaliterizborni zakonDejtonski sporazumKoster
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva