:

:

TV Most

clock

Septembar 28, 2023   15:47

0

99

Rast BDP u ovoj godini bi mogao biti oko dva odsto

Procene su da bi rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji u ovoj godini mogao biti oko dva odsto, inflacija oko 13 odsto, tekući deficit oko 3,5 odsto, dok će nezaposlenost ostati na sadašnjem nivou, izjavio je danas profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić.

On je na predstavljanju 73. broja publikacije Kvartalni monitor, koji izdaju Ekonomski fakultet i Fondacija za razvoj ekonomske nauke (FREN), rekao da je rast BDP Srbije u drugom kvartalu ove godine bio 1,7 odsto međugodišnje što je među najvećim stopama u Centralnoj i Istočnoj Evropi (CIE) koja je u proseku imala pada BDP od 0,4 odsto.

"Ostvareni privredni rast Srbije u najvećoj meri počiva na rastu poljoprivrede od oko 10 odsto usled oporavka  od prošlogodišnje suše, rastu građevinarstva u drugom kvartalu od 15,1 odsto i rastu proizvodnje električne energije od 15 odsto. Kada se isključe ovi činioci rast privrede Srbije je sličan kao i u ostalim zemljama CIE", kazao je Arsić.

Prema njegovim rečima procene su da će u drugoj polovini ove godine doći do ubrzanog proivrednog rasta usled poređenja sa slabim rezultatima iz prethodne godine i privremenog uticaja fiskalnih stimulansa.

Arsić je naveo i da je spoljnotrgovinski i tekući platni bilans zemlje poboljšani u odnosu na prethodni period usled povoljnih cena i manjeg uvoza energenata.

"Deficit tekućeg bilansa u drugom kvartalu ove godine iznosi 2,3 odsto dok je spoljnotrgovinski deficit 4,4  odsto BDP. Poboljšanje tekućeg bilansa je posledica toga što je deficit u robnom bilansu više nego prepolovljen, dok je suficit u uslugama povećan", objasnio je  glavni i odgovorni urednik Kvartalnog monitora.

On je kazao i da da je u drugom kvartalu ove godine nastavljen dosta  visok priliv stranih direktnih investicija (SDI) koje su premašile  1,2  milijardi evra, ističući da je na nivou prvih sedam meseci 2023. neto priliv SDI u Srbiji bio 2,3 milijarde evra što je oko 20 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

"Trendovi SDI bi se zasada mogli oceniti kao pozitivni, naročito uzimajući u obzir izuzetno veliku globalnu neizvesnost, privrednui stagnaciju i povećanje kamatnih stopa u evropskim zemljama iz kojih dolazi i najveći priliv stranih investicija u Srbiju", kazao je on.

Arsić je naveo i da inflacija u Srbiji opada i da je njeno smanjenje jednim delom posledica pada cena na svetskom tržištu, a drugim delom primene restriktivnih mera monetarne politike.

"U avgustu je međugodišnje inflacija u Srbiji bila 11,5 odsto i u Evropi je samo Mađarska  imala veću inflaciju", kazao je Arsić.

On je dodao kada je u pitanju tržište rada, da se u Srbiji tu beleži stagnacija, dok se struktura zaposlenosti poboljšava.

"Registrovana zaposlenost je povećana za 2,6 odsto, neformalna zaposlenost  iznosi 12,3 odsto što je za dva procentna poena manje nego pre godinu dana", kazao je on i dodao da je broj zaposlenih u privatnom sektoru povećana za 3,6  odsto, a u javnom za 0,6 odsto.

Izvor: T a n j u g

BDP
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva