:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Mart 15, 2019   10:04

0

260

Raste zainteresovanost žena za upis u vojne škole

Načelnik Vojne akademije, general-major prof. dr Bojan Zrnić navodi da je interesovanje za upis na Vojnu akademiju veliko, kao i da raste zainteresovanost ženske populacije za vojne škole.

General-major prof. dr Bojan Zrnić navodi da je Vojna akademija kao institucija veoma interesantna za mlade koje traže izazov.

"Veoma smo zadovoljni interesovanjeem što je i logično jer Vojna akademija uživa visoku reputaciju u našem društvu. Mi nudimo vrhunsko obrazovanje, veoma dobre uslove za život i rad i naravno puno izazaova za naše kadete. Omogućujemo veoma intezivnu saradnju i na međunarodnom planu. Od početka godine ugostili smo nekoliko delegacija vojnih akademija iz inostranstva – Ruske Federacije, Norveške", navodi Zrnić.

Dodaje da vlada pojačano interesovanje ženske populacije za upis u vojne škole.

"Žene su rame uz rame sa muškim kolegama. One čine oko 25 odsto našeg sastava i naravno trend je porasta interesovanja ženske populacije za vojne škole", navodi Zrnić.

Dodaje da se stranci takođe školuju na Vojnoj akademiji.

"Prepoznajući kvalitet našeg obrazovnog sistema, stranci se takođe školuju na Vojnoj akademiji. Oni se ne prijavljuju na konkurs već se kroz međudržavne angažmane i ugovore reguliše njihovo školovanje. Imali smo školovane kandidate iz Angole, Alžira, Namibije Nigerije", objašnjava Zrnić.

Dodaje da se kadeti Vojne akademije trenutno nalaze na zajedničkoj vežbi sa kadetima iuz Austrije, Mađarske i Češke.

Konkurs za prijem učenika u Vojnu gimnaziju otvoren je do 15. marta, a konkursi za Srednju stručnu vojnu školu, Vojnu akademiju i Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije biće otvoreni do 31. marta 2019. godine.

U Vojnu gimnaziju ove godine biće upisano 90 dečaka i devojčica, a u Srednju stručnu vojnu školu 65 kandidata oba pola.

Vojna akademija ove godine upisaće 183 kadeta, a Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije 25. 

Izvor: RTS

Vojne škole
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva