:

:

TV Most

clock

Mart 21, 2022   21:47

0

134

Reditelj filma "Mrak" uoči projekcije u Gračanici: Moramo da zapamtimo sve kako se ne bi ponovilo

Nakon premijere koju je imao na dan martovskog pogroma, film Mrak danas je u u Domu kulture u Gračanici imao i prvu reprizu. Pre prikazivanja, reditelj Dušan Milić zajedno sa glumacem Nikolom Rakočevićem, na konferenciji za novinare, kazao je da film prati stradanje Srba nakon martovskog pogroma.

Milić je na konferenciji za medije istakao da je film svedočanstvo svega što se dešavalo Srbioma na Kosovu nakon martovskog pogroma.

"Izuzetno sam ponosan što sam uspeo da izguram do kraja. Radi sam na njemu punih osam godina. Za mene je najznačajnije što je ovaj film snimljen i što će ostati kao neko svedočanstvo šta se događalo tih dana. Moramo da zapamtimo sve kako se ne bi ponovilo. Bitna mi je emocija koju sam želeo da prenesem", rekao je Milić.

Kako Milić navodi, inspiraciju za film je pronašao u devojčici, sada odrasloj ženi, čije je pismo tadašnji predsednik Srbije pročitao i u Ujedinjenim Nacijama.

"Ona me je zamolila da nikad ne pomenem njeno ime, jer je imala velike pretnje i plašila se za svoj život posle tog pisma iako je imala u tom trenutku 14 ili 15 godina. Kada sam je pitao, kako je danas, ona je rekla, isto je. U trenutku kada smo je mi kontaktirali ona je i dalje živela u jednom selu u opštini Novo Brdo, tada sam ja shvatio da su se u tom trenutku možda okolnosti malo promenile, da je možda malo lakše danas. Nisam hteo da završim film sa nekom tugom, besom, već sa nekom malom iskrom nade, upravo zbog toga se na kraju filma može čuti molitva", kazao je Milić.

Glumac Nikola Rakočević, koji u filmu tumači lik sveštenika, kazao je da se radi o jednom od možda čak i Milićevih najboljih filmova.

"Mislim da je ovo jedan od najboljih Dušanovih filmova do sada, njemu je ova priča jako važna. Posvetio se ovoj priči na pravi naćin i to se vidi u filmu", naveo je Rakočević.

Direktor Doma kulture u Gračanici, Živojin Rakočevič kazao je da film "Mrak" nije samo umetnost, već i istina protkana kroz nju.

"Između dva najteža perioda za Srbe sa Kosova, a prošlo je dosta godina, prvi put sam, gledajući ovaj film, osetio strah i jezu koja postavlja samo jedno pitanje - ko će nas zaštititi od straha”, rekao je Rakočević.

Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem Festu, a kako ističe reditelj Milić, iako je publika u Beogradu mešovita, film je naišao na pozitivne kritike.

Kako je istakao, film nije prošao ni na jednom inostranom festivalu. Milić smatra da je to zbog težine koju sa sobom nosi ova priča, jer mnogi direktori festivala ne žele da se ova tema produbljuje. 

Nakon konferencije usledila je i projekcija filma. Gledaoci su dva sata posmatrali u neverici i sa suzama u očima. Strah za život dok pada mrak, zaključavanje vrata, koja do 1999. godine nikada nisu bila zaključavana, barikade, borba za život, neprihvatanje činjenice da se najmiliji nikada neće vratiti, nemoć da se odbrani imovina, samo su neke od scena koje su gledaoci pre 18. godina osetili na svojoj koži, a i dan danas.

Film “Mrak” večeras je prikazan u Šilovu u Kulturno prosvetnom centar "Božidar Mitrović" i u Ranilugu u Domu kulture "Radomir Popović" .

Izvor: Kosovo online

KiMDušan Milićfilm "Mrak"
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva