:

:

TV Most

clock

Decembar 08, 2022   13:27

0

117

Referentna kamatna stopa NBS povećana na 5 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da poveća referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, na nivo od 5,0 odsto. U istoj meri je povećana i stopa na depozitne olakšice na 4,0 procenta, kao i stopa na kreditne olakšice na 6,0 odsto, saopšteno je iz NBS.

Donošenjem odluke o povećanju referentne kamatne stope i stopa na depozitne i kreditne olakšice, NBS nastavlja da pooštrava monetarne uslove i utiče na ograničavanje sekundarnih efekata rasta cena putem inflacionih očekivanja i time doprinosi da se inflacija u Srbiji nađe na opadajućoj putanji i vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja do kraja perioda projekcije, navodi se na sajtu NBS.

Ovo je deveto uzastopno povećanje referentne kamate NBS, s kojim je od aprila ove godine ona povećana za ukupno 400 baznih poena.

"Prenošenje efekata dosadašnjeg zaoštravanja monetarne politike na kamatne stope na tržištu novca, kredita i štednje ukazuje na efikasnost transmisionog mehanizma putem kanala kamatne stope. Istovremeno, Narodna banka Srbije ograničavanju efekata prelivanja rasta uvoznih cena na domaće cene, kao i makroekonomskoj stabilnosti u uslovima povećane globalne neizvesnosti, u znatnoj meri doprinosi i održavanjem relativne stabilnosti kursa dinara prema evru", navodi se u saopštenju.

Izvršni odbor NBS je istakao da se ekonomija Srbije i dalje suočava sa znatnim troškovnim pritiscima iz međunarodnog okruženja, iako ima naznaka njihovog popuštanja.

Pritom, i dalje izražene geopolitičke tenzije i volatilno kretanje svetskih cena energenata i hrane prethodnih meseci pod uticajem brojnih faktora na strani ponude i tražnje upućuju na opreznost monetarne politike Narodne banke Srbije, piše na sajtu.

Izvor: RTS

NBSreferentna kamatna stopa
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva