Remiziju Šalji smanjena kazna za ratni zločin

:

:

TV Most

clock

Decembar 26, 2019   18:02

0

34

Remiziju Šalji smanjena kazna za ratni zločin

Posebno odeljenje Apelacionog suda delimicno je usvojilo žalbu odbrane bivšeg komandanta OVK, Remzija Šalje, osuđenog za ratni zločin i prvostepenu presudu Osnovnog suda u Prizrenu na 14 godina zatvora preinacilo je na deset godina.

Odluka Apelacionog suda da ublaži kaznu zasnovana je na tome da je optuženi osuđen za uzimanje taoca, ali ne i za ubistvo, prenosi prištinska Koha.

Kako piše Koha, Apelacioni sud je mišljenja da je prvostepeni sud "precenio otežavajuće okolnosti koje su uticale na visinu izrečene kazne".

U konkretnom slučaju, primenjuje se Krivični zakonik Jugoslavije, koji je bio na snazi u vreme izvršenja krivičnog dela, kao povoljniji zakon za okrivljenog, zato što je maksimalna kazna predviđena ovim zakonom 15 godina zatvora ili u najtežim okolnostima 20 godina.

Kako su pisali mediji, bivši komandant jedinice OVK Remzi Šalja u ratu je bio poznat po nadimku "Crvena jabuka", a prvostepeno je osuđen 3. jula. On je pred sudom u Prizrenu proglašen krivim za otmicu Hadžija Petrešija iz sela Dulje, na području Suve Reke.

Petreši je pronađen mrtav nekoliko dana posle otmice, a Šalja je na sudu rekao da nije kriv, kao i da nije imao nikakvih kontakata sa civilnim stanovništvom tokom rata.

Specijalno tužilaštvo saslušavalo je u pritvoru Šalju dva dana.

Izvor: Танјуг

KiMSpecijalni sud za OVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva