:

:

TV Most

clock

Avgust 19, 2022   15:27

0

143

Rogov: Pojačana zaštita Zaporoške nuklearne elektrane

Sistem zaštite u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani je pojačan zbog mogućnosti pokušaja napada ukrajinskih snaga, izjavio je član regionalne vojno-civilne administracije Vladimir Rogov.

On je za RIA Novosti rekao da je sistem zaštite pojačan, ali da ne može da otkriva sve detalje.
"Ovaj dan dočekujemo potpuno spremni jer se od režima (ukrajinskog predsednika Volodimira) Zelenskog svašta može očekivati, dodao je Rogov.

Ranije je predstavnik Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov izjavio da ukrajinska vojska priprema provokaciju na Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, za vreme posete Ukrajini generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

Nuklearna elektrana Zaporožje je od marta pod kontrolom ruskih snaga. Moskva tvrdi da ukrajinske snage granatiraju grad Energodar i područje na kojem se nalazi nuklearna elektrana.

Patrušev: SAD i Velika Britanij odgovorne u slučaju katastrofe u Zaporožju

Sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev izjavio je danas da će Vašington, London i njihovi "poslušnici" snositi punu odgovornost za moguću katastrofu u nuklearki Zaporožje. Patrušev je u Taškentu, na godišnjem sastanku sekretara saveta za bezbednost članica Šangajske organizacije za saradnju, rekao da ukrajinske snage, uz podsticaje Amerikanaca, bez prestanka napadaju vitalnu infrastrukturu Zaporoške nuklearke, prenosi RIA Novosti.

"Ako dođe do tehnogene katastrofe, njene posledice će se osetiti u svim delovima sveta. Pri tome će Vašington, London i njihovi poslušnici snositi punu odgovornost za to", istakao je Patrušev.

Prema njegovim rečima, Zapad ne prestaje da se priprema za otvoreni oružani sukob sa Rusijom.
Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje nalazi se od marta pod kontrolom ruskih snaga, a Moskva trvdi da ukrajinske snage granatiraju područje na kojem se nalazi nuklearka.

Gutereš: Struja proizvedena u NE Zaporožje pripada Ukrajini

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas u Odesi da električna energija koja je proizvedena u nuklearnoj elektrani u Zaporožju, koja je pod kontrolom ruskih snaga, pripada Ukrajini i da zahteva da se taj princip u potpunosti poštuje.

"Očigledno je da je struja iz Zaporožja ukrajinska struja i neophodna je posebno tokom zime za ukrajinski narod. I ovaj princip se mora u potpunosti poštovati", rekao je generalni sekretar UN.

Gutereš je ponovio da elektranu treba demilitarizovati, preneo je Rojters.

Gutereš je ranije danas stigao u Odesu nakon jučerašnjeg trilateralnog susreta u Lavovu sa ukrajinskim i turskim predsednikom Vlodimirom Zelenskim i Redžepom Tajipom Erdoganom.

Uljanov: Poseta IAEA NE Zaporožje moguće početkom septembra

Delegacija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) mogla bi da poseti nuklearnu elektranu Zaporožje početkom septembra, izjavio je danas ruski stalni predstavnik pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

"Prerano je bilo šta da se govori o detaljima, sve su to veoma osetljiva pitanja, razgovaramo i nastavićemo da razgovaramo o modalitetima misije, ruti, broju ljudi koji će biti uključeni, koliko dugo će ostati u postrojenju, za koje zadatke se tamo šalju", rekao je Uljanov na onlajn brifingu, prenosi agencija TASS.

Kako je rekao, što se tiče vremena posete, predviđanja nisu uvek tačna, ali bi to moglo da se desi početkom septembra, osim ukoliko nema nekih "stranih faktora" koji nemaju veze sa ciljevima i zadacima posete IAEA. Prema rečima Uljanova, o mogućoj poseti misije trenutno se razgovara sa Sekretarijatom organizacije.

"Skoro svakodnevno komuniciram sa generalnim direktorom agencije Rafaelom Grosijem, koji je sada na odmoru, ali dostupan je preko telefona. U ponedeljak će biti ovde u Beču i rad u ovom pravcu će se intenzivirati", poručio je on.

Uljanov je istakao da ruska strana podržava misiju.

"Smatramo da je to korisna, možda čak i neophodna stvar, posebno u trenutnoj situaciji, kada Ukrajinci rizikuju da stvore situaciju nuklearne katastrofe", rekao je Uljanov.

Izvor: T a n j u g

Zaporožjenuklearna elektrana
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva