:

:

TV Most

clock

April 15, 2024   16:02

0

77

RSE: Odluka o članstvu Kosova u Savetu Evrope može biti odložena za najmanje godinu dana

U članku Radija Slobodna Evropa o procesu članstva Kosova u Savetu Evrope navodi se nekoliko razloga zašto bi Kosovo moglo da se pridruži, ali i razlozi zašto bi konačna odluka o prijemu Kosova mogla da bude odložena za najmanje godinu dana.

Očekuje se da će Parlamentarna skupština Saveta Evrope glasati o članstvu Kosova 16. aprila. Biće potrebno dve trećine glasova poslanika 46 država članica da preporuče Savetu ministara - telu koje donosi odluke - da pozove Kosovo da postane najnovija članica. Očekuje se da će se to, ako sve bude išlo po planu, dogoditi sredinom maja.

Međutim, pošto je glasanje u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope samo savetodavno, a ne obavezujuće, pravi politički potezi počeće uoči sastanka ministara spoljnih poslova sledećeg meseca, napominje evropska novinska mreža. Jedan od scenarija mogao bi biti da se u maju uopšte ne donese konačna odluka o članstvu Kosova.

„Jedan scenario bi mogao biti da se u maju uopšte ne donese konačna odluka. Kvinta - Francuska, Nemačka, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države - žele da vide pravi nacrt statuta koji Kosovo predstavlja za ZSO pre nego što se zemlje dogovore o ovoj tački“, navodi se u članku.

U članku se takođe ocenjuje se da je članstvo Kosova u Savetu Evrope uslovljeno formiranjem ZSO , dok Kvinta to vidi kao „poslednju priliku” da izvrši pritisak na premijera Kosova, ako se kosovski premijer Aljbin Kurti da se složi po ovom pitanju, s obzirom da je Kosovo i dalje daleko od Evropske unije.

„S obzirom da je članstvo u EU još samo san, članstvo u Savetu Evrope je poslednja zapadna šargarepa koja je ponuđena Prištini. Ali čak i članstvo u Savetu Evrope može biti korak predaleko za Kosovo – i to ne samo iz političkih razloga. Dakle, dok Kosovo može biti podstaknuto glasanjem u Parlamentarnoj skupštini ove nedelje, konačna odluka 46 ministara spoljnih poslova može biti odložena najmanje godinu dana, ako ne i duže. Osim ako, to jest, ne bude više napretka u narednim nedeljama“, podvlači se u članku.

Izvor: Kosovo online/RSE

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva