:

:

TV Most

Foto: Anadolija

clock

Oktobar 13, 2023   9:33

0

100

RTCG: Najviše resora imaće PES, Albancima resor i mesto potpredsednika Vlade

Prema nacrtu platforme koja će služiti kao osnov za formiranje nove, 44. Vlade Crne Gore, Pokret Evropa sad (PES) mandatara Milojka Spajića dobiće najviše resora, piše danas portal RTCG.

Pozivajući se na nezvanična saznanja, navode da će PES, između ostalog, imati resore finansija i ekonomskog razvoja, ali i resore prosvete i zdravlja. Spisak, dodaju, nije konačan, jer su pregovori još u toku.

Prema istom nacrtu, resor javne uprave pripašće Albanskom forumu. Albanski forum imaće i potpredsednika Vlade. Takođe, politička grupacija Civis, čiji kandidati su bili na listi Evrope sad, imaće mesto potpredsednika Vlade za zdravstvena i socijalna pitanja. 

Socijalistička narodna partija (SNP) trebalo bi da, kako sada stvari stoje, ima resore poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. 

Demokratskoj Crnoj Gori ponuđeno je Ministarstvo odbrane, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo kulture i Ministarstvo ekologije, održivog razvoja, turizma i razvoja severa. Dobiće i mesto zamenika premijera. Pripašće im dva jesta potpredsednika Vlade. 

Izvor portala ističe da nije ništa definitvno, i da su promene i dalje moguće. 

Konačna raspodela, naime, tek treba da bude usaglašena, i to bi moglo da bude urađeno veoma brzo. Prema prvom dogovoru, Vlada će imati 18 ministarstava. 

Koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG), koja će podržati Spajićevu Vladu će najverovatnije dobiti mesto predsednika Skupštine Crne Gore.

Predsednik SNP Vladimir Joković rekao je sinoć na TVCG da među pregovaračima nije sporno da bi novi čelnik parlamenta trebalo da bude Andrija Mandić, jedan od lidera ZBCG. Joković je rekao da je svima bilo prihvatljivo da Mandić bude šef parlamenta a da je većina bila za to da treba da se obave razgovori i sa GP URA, čiji je lider Dritan Abazović.

Mandatar i lider PES Milojko Spajić je posle razgovora sa liderima stranaka koje će činiti novu Vladu, rekao je da će ona imati snažniju većinu nego što se očekivalo, odnosno da će većinu činiti 49 poslanika od ukupno 80. 

Izvor: T a n j u g

PESVlada Crne GoreMilojko Spajić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva