:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 11, 2024   12:40

0

40

Rusija preporučuje građanima da ne putuju na Bliski istok

Rusija snažno preporučuje svojim državljanima da ne putuju u region Bliskog istoka, posebno u Izrael, Liban i palestinske teritorije, osim u slučajevima krajnje nužde, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Napeta situacija u regionu Bliskog istoka i dalje je nestabilna", rekla je danas Zaharova, prenosi agencija RIA Novosti.

Što se Jordana tiče, ona je naznačila da je "bezbednosna situacija tamo i dalje stabilna“.

"Prelivanje neprijateljstava iz Pojasa Gaze na teritoriju Jordana u ovom trenutku izgleda malo verovatno“, dodala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Palestinski Hamas napao je 7. oktobra Izrael nakon čega su militantni ušli u pogranična područja i ubili 1.200 ljudi, i oteli više od 200 talaca. Kao odgovor, Izraelske odbrambene snage pokrenule su operaciju protiv Hamasa u Pojasu Gaze, a broj poginulih u izraelskim udarima premašio je 33.000, a skoro 76 hiljada ljudi je povređeno, prema palestinskim vlastima.

Takođe odnosi Izraela i Irana postali su zategnutiji nakon izbijanja sukoba Izraela i Hamasa, nakon čega su i jemenski Huti i libanski Hezbolah, saveznici Irana, počeli da izvode vazdušne napade na teritoriju Izraela.

U napadu na iranski konzulat u Damasku 1. aprila, za koji Teheran okrivljuje Izrael, poginuli su komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i negov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji. Izrael tvrdi da ne stoji iza napada, dok su najviši zvaničnici u Teheranu zapretili osvetom za napad.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva