:

:

TV Most

clock

Maj 05, 2022   14:57

0

128

Ruske snage pokrenule sveobuhvatni napad na "Azovstalj"

Ukrajinski zvaničnici saopštili su danas da su ruske snage pokrenule sveobuhvatni napad na čeličanu "Azovstalj", kod Marijupolja.

 

Kako je rekao komandant puka Azov Denis Prokopenko, ukrajinske snage unutar fabrike već drugi dan vode "teške, krvave borbe", prenosi Bi-Bi-Si.

"Ponosan sam na svoje vojnike koji ulažu nadljudske napore da obuzdaju pritisak neprijatelja. Situacija je izuzetno teška", rekao je Prokopenko u kratkoj video poruci objavljenoj na Telegramu.

Kako se navodi u medijskim izveštajima, ruske snage su ušle na teritoriju fabrike posle višednevnih napada.

Veruje se da se unutra nalazi oko 200 civila, uključujući decu.

Bi-Bi-Si navodi da nije mogao nezavisno, iz drugih izvora, da proveri izveštaje o ruskom napadu na čeličanu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uputio je još jedan apel Ujedinjenim nacijama da pomognu u spasavanju života onih koji su tamo ostali.

"Svi su nam važni. Tražimo vašu pomoć da ih spasemo", rekao je Zelenski generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu u telefonskom razgovoru.

Takođe, ukrajinski lider je zahvalio Guterešu za uspešnu evakuaciju koju su predvodile UN i Crveni krst ove nedelje, a u kojoj je spaseno više od 100 ljudi iz čeličane i pozvao UN da "pomogne u evakuisanju svih ranjenih iz Azovstalja".

Potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk se takođe zahvalila UN i Crvenom krstu.

"Ovo su žene, deca i starci iz Marijupolja, Manhuša, Berđanska, Tokmaka i Vasilivke. Sada ćemo ih podržati tokom ovog teškog vremena, uključujući preko potrebnu psihološku podršku", napisala je Vereščuk u postu na Telegramu.

Rusi raketirali Kramatorsk, ranjeno 25 civila

Ruska vojska je sinoć izvela raketni napad na Kramatorsk u Donjeckoj oblasti, u kome je povređeno najmanje 25 civila, saopštilo je danas veće tog ukrajinskog grada na Telegramu.

"Još jedan raketni napad na Kramatorsk. Bio je opasan, desio se noćas, na stambena naselja i centralni deo grada", navodi se u saopštenju gradskog veća, prenosi Ukrinfrom.

Projektili su oštetili devet domova, školu i civilnu infrastrukturu.

"Najmanje 25 ranjenih civila rezultat je raketnog udara koji su Rusi sinoć izveli na Kramatorsk. Šestorici ranjenih potrebna je medicinska pomoć u bolnici", saopštila je pres-služba Oblasne vojne uprave Donjecka.

Ruske snage izvele raketni napad na železnicu u Dnjepru

Ruske snage ispalile su rakete na objekat železničke infrastrukture u Dnjepru, saopštila je danas pres-služba ukrajinskih železnica.

Kako se navodi u saopštenju, među železničarima nema povređenih, a obim štete biće procenjen po završetku uzbune za vazdušni napad, prenosi Interfaks Ukrajina.

"Ruske trupe nastavljaju precizno da gađaju železničku infrastrukturu. Desio se još jedan raketni napad na železničku infrastrukturu u Dnjepru", saopštila je kompanija na Telegram kanalu.

Kremlj: Humanitarni koridori iz čeličane "Azovstalj" funkcionišu

Kremlj je negirao da su ruske trupe izvršile juriš na čeličanu "Azovstalj" na jugu Ukrajine, gde se nalaze ukrajinski borci i civili. Kremlj navodi i da humanitarni koridori funkcionišu.

Na pitanje da li je istinita tvrdnja visokog ukrajinskog zvaničnika da su ruske trupe upale na teritoriju fabrike, portparol Kremlja Dmitrij Peskov uputio je novinare na naređenje ruskog predsednika Vladimira Putina da se ne juriša na postrojenje.

Slucki: Teški pregovori sa Kijevom

Šef komiteta Državne dume Rusije za međunarodne poslove i jedan od pregovarača sa Ukrajinom Leonid Slucki rekao je da su pregovori bili teški i optužio predstavnike Kijeva za "povlačenje" iz postojećih sporazuma, izvestila je novinska agencija Tas.

"Ja sam jedan od četiri pregovarača sa ruske strane, međutim, teško je pregovarati. Ukrajinske kolege se dogovore, a zatim se povuku", kazao je Slucki.

Vrhovna rada predlaže zabranu prometa u rubljama za vreme vanrednog stanja

Ukrajinska Vrhovna rada je predložila tri zakona o zabrani prometa ruske rublje na teritoriji Ukrajine i za prekogranične transfere, prenosi Ukrinform pozivajući se na sajt parlamenta.

U nacrtu zakona predlaže se da se za vreme vanrednog stanja zabrani svaka upotreba ruske rublje unutar Ukrajine i za prekogranične transfere, da se deponuju sredstva denominirana u ruskim rubljama bez obračunavanja kamata, provizija...

Depozit, kako se navodi, ne suspenduje vlasništvo nad takvim sredstvima, već ga privremeno ograničava.

Arestovič: Ukrajina verovatno neće pokrenuti kontraofanzivu pre sredine juna

Ukrajina verovatno neće pokrenuti kontraofanzivu u ratu sa Rusijom pre sredine juna, kada se nada da dobije više oružja od saveznika, rekao je savetnik ukrajinskog predsednika Aleksij Arestovič.

Navodi da ne očekuje da će ruska ofanziva u Ukrajini proizvesti bilo kakve "značajne rezultate" do 9. maja, kada Rusija slavi Dan pobede u Drugom svetskom ratu.

Arestovič je dodao da su nastavljene borbe u železari "Azovstalj", ali nije naveo više detalja.

Izvor: T a n j u g

UkrajinaAzovstaljborbe
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva