:

:

TV Most

clock

Jul 07, 2022   21:05

0

109

Ruske snage raketirale Zmijsko ostrvo i Odesu

Ruske snage raketirale su jutros Zmijsko ostrvo na severozapadu Crnog Mora, sa kojeg su se povukle ranije ove nedelje, i obližnji grad Odesu, saopštio je portparol vojne administracije Odese Serhij Bratčuk.

On je na svom Telegram kanalu naveo da su dve rakete nanele "značajnu štetu" pristaništu na ostrvu, prenosi Gardijan.

Dodao je da je in Odesa napadnuta pre zore i da su pogođena dva kombajna i uništeno 35 tona žita.

Rusko ministarstvo odbrane potvrdilo napad na Zmijsko ostrvo

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je ruski ratni avion tokom noći napao ukrajinsko Zmijsko ostrvo u Crnom moru.

Sa druge strane, šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrej Jermak objavio je na Telegramu video snimak trojice vojnika koji su podigli veliku ukrajinsku zastavu na ostrvu, sa kojeg su se ruske snage povukle 30. juna, prenosi Rojters.

Na redovnoj konferenciji za novinare, portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da je deo ukrajinskog odreda na ostrvu "uništen".

Ovo malo ostrvo strateški je važno zbog blizine morskim putevima do ukrajinske luke Odesa, navodi britanska agencija.

Udar na Zmijsko ostrvo zbog pokušaja postavljanja zastave

Avion vazdušno-kosmičkih snaga Rusije izveo je raketni udar na Zmijsko ostrvo u Crnom moru, zbog pokušaja Kijeva da tamo postavi zastavu, pri čemu je eliminisao neke od ukrajinskih vojnika, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

"Usled vojnih neuspeha i masovnog povlačenja ukrajinskih trupa u Donbasu, kijevski režim pokušao je u noći 7. jula da simbolično isporuči zastavu na Zmijsko ostrvo", rekao je Konašenkov, prenosi agencija TASS.

Kako je rekao, ujutru su se ukrajinske trupe sa motornog čamca iskrcale na ostrvo i napravile fotografiju sa zastavom.

"Avion ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga odmah je izvršio napad preciznim projektilima na Zmijsko ostrvo, eliminišući neke od ukrajinskih snaga. Preostali ukrajinski vojnici pobegli su u zajednicu Primorskoje u Odeskoj oblasti", naveo je Konašenkov.

Gradonačelnik Kramatorska: Ruske rakete pogodile centar grada, ima žrtava

"Rakete ruske vojske pogodile su delove centra istočnog ukrajinskog grada Kramatorska, a bilo je i žrtava", tvrdi gradonačelnik Oleksandr Gončarenko.

U svojoj objavi na Fejsbuku, Gončarenko je pozvao stanovnike da ostanu u skloništima.

Regionalni načelnik: Najmanje sedam poginulih u oblasti Donjecka

Najmanje sedam civila je ubijeno, a dvoje ranjeno u ruskim udarima u oblasti Donjecka, napisao je na svom Telegram kanalu regionalni načelnik Pavlo Kirilenko.

U saopštenju Kancelarije ukrajinskog predsednika navodi se da je nekoliko lokaliteta u Donjecku bilo izloženo višestrukoj artiljerijskoj i raketnoj vatri.

Džonson obećao Zelenskom dalju podršku

Britanski premijer Boris Džonson obećao je ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom u telefonskom razgovoru da će i u narednim nedeljama sa svojim patnerima raditi na okončanju blokade izvoza žitarica iz Ukrajine, saopštio je Džonsonov portparol.

Po rečima portparola, Zelenski je zahvalio Džonsonu na njegovoj odlučnoj podršci Ukrajini i dodao da je ukrajinski narod zahvalan Velikoj Britaniji.

Putin: Rusija će učiniti sve da pomogne ljudima u Donbasu

Rusija i njeno rukovodstvo nameravaju da učine sve da pomognu ljudima koji žive i rade u Donbasu, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin obraćajući se pobednicima takmičenja "Lideri Rusije".

"Rusija i ruska vlada, rusko rukovodstvo učiniće sve da pomognu ljudima koji tamo žive i rade", rekao je on, preneo je Tas.

Govoreći o hrani istakao je da Zapad pokušava da prebaci krivicu za aktuelnu krizu oko hrane na Rusiju.

"Ali su problemi počeli znatno ranije zbog poteza koje je vukao Zapad", izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

"Na Zapadu danas govore mnogo o tome šta se dešava i prebacuju krivicu na Rusiju za aktuelnu krizu oko hrane", rekao je Putin, preneo je Tas.

On je dodao da su eksperti "svakako svesni da je kriza počela da se manifestuje u vreme borbe protiv pandemije korone".

"Kriza je nastala kada su razvijene privrede počele da zloupotrebljavaju svoj monopolski položaj u monetarnoj sferi i kada su se upustili u štampanje novca", naveo je Putin.

Putin: Rusija još nije ništa ozbiljno započela u Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da "Rusija još nije ništa ozbiljno započela u Ukrajini.

"Svi treba da znaju da mi uglavnom još nismo ništa ozbiljno započeli", rekao je Putin na sastanku sa liderima stranačkih grupa u Državnoj dumi.

Osvrnuo se i na izjave koje stižu sa Zapada.

"Danas čujemo da hoće da nas poraze na bojnom polju. Šta reći, neka pokušaju. Mnogo puta smo čuli da Zapad želi da se bori sa nama do poslednjeg Ukrajinca. Ovo je tragedija za ceo ukrajinski narod, ali izgleda da sve ide ka tome. Pritom, ne odbijamo mirovne pregovore. Ali oni koji odbijaju treba da znaju da kako vreme bude odmicalo, biće im teže da s nama pregovaraju", dodao je Putin.

Izvor: T a n j u g

UkrajinaOdesaZmijsko ostrvo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva