:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Decembar 09, 2020   15:44

0

85

Ružić: Pandemija primorala školstvo da koristi nove modele nastave

Pandemija virusa korona nametnula je potrebu da sektor obrazovanja u Srbiji mnogo brže digitalno sazri, a za to je važan upravo aspekt digitalizacije, kazao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

 

Ministar prosvete je na onlajn konferenciji koju je organizovala Američka privredna komora u Srbiji istakao da je pandemija primorala i školstvo u Srbiji da praktikuje nove modele nastave i da se koriste modeli koji do uvođenja vanrednog stanja u martu nisu korišćeni.
"To je pokazalo da je dobra opremljenost škola tehnikom i internetom, stručna obučenost nastavnika, nešto što je omogućilo da se u vanrednim okolnostima obrazovno - nastavni plan odvija, da imamo kontinuitet u obrazovanju i da se sve to omogući učenicima", kazao je Ružić.
Dodaje da će iskustva stečena u otežanim okolnostima dovesti do unapređenja nastave i u normalnim okolnostima.
Ružić kaže i da savremene tehnologije i mogućnost rada na daljinu preokreću odliv mozgova iz naše zemlje, odnosno stručnjaka i u tom smislu kaže da oni sada ne moraju da odlaze iz zemlje da bi svoju stručnost i znanje prodali na inostranom tržištu.
"Sve više stručnih ljudi se iz inostranstva vraća ili oni koji ne mogu u inostranstvo koriste svoje znanje u Srbiji, rade u nekim virtuelnim timovima za planetarne kompanije", navodi Ružić i primećuje da je gejming tržište trenutno predominantno prisutno, a da u njemu ima mnogo naših mladih stručnjaka.
Što se tiče reforme srednjestručnog obrazovanja, Ružić kaže da je usmerena na zbližavanje privrede i prosvete, a da je ideja ministarstva i Vlade da se ta dva odvojena, suprotstavljena sveta, zamene jednim sistemom koji se sam reguliše.
Mehanizmi koji će omogućiti sistem koji će regulisati da obrazovanje i privreda zajedno funkcionišu biće definisani novom strategijom obrazovanja koja će biti doneta u skladu sa akcionim planom početkom sledeće godine.
"Što se tiče platforme dualnog obrazovanja, ona je u Srbiji utemeljena i podignuta i u skladu je sa potrebama naše privrede, ali važno je da je kreiran nacionalni model dualnog obrazovanja i da su usvojeni zakoni na nivou srednjeg i visokog obrazovanja u ovoj oblasti", kazao je Ružić.
Dodaje da je veliki benefit činjenica da postoji 47 profila sa standardima komunikacija što ukazuje na to da će učenici kada završe željeni nivo obrazovanja imati savladane kompetencije koje će steći, a što će biti dobra pretpostavkla da mogu odmah da se zapošljavaju.
"U trenutku kada se borimo sa kovidom, naša ideja je da brzo reagujemo i da izmenama i dopunama zakona relaksiramo uslove za privrednike, da omogućimo taj kontinuitet funkcionisanja sistema kako za kompanije, tako i za učenike", ističe Ružić.
Kako kaže, radi se i na realizaciji mape regionalne raspoređenosti dualnih profila na celoj teritoriji Srbije, od čega investitori očekuje da dobiju sliku kako o razvijenosti određenih industrijskih zona, tako i o podršci dualnog obrazovanja kompanijama tih regiona.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva