:

:

TV Most

clock

Februar 05, 2024   16:21

0

67

Sahrana književnika Miladina Raspopovića u sredu u Beogradu

Sahrana kniževnika i profesora Miladina Raspopovića biće održana u sredu (7. februara) u 13 časova na groblju Lešće u Beogradu.

Rođen je 1933. godine pod planinom Čičavicom, u opštini Vučitrn. Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Kosovskoj Mitrovici. Po završetku Jugoslovenske i opšte književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, započinje svoj radni vek kao profesor Gimnazije u Kosovskoj Mitrovici, ali je marta 1973. godine iz nje isključen zbog mišljenja koje je bilo u mimohodu sa opštevažećim političkim parametrima tog vremena. Bio je u zatvoru godinu dana.

Nakon izlaska sa robije, nastanjuje se u Beogradu i bavi se esejistikom, književnom kritikom, kao i književno-istorijskim sagledavanjem tokova srpske i svetske književnosti. Svoje književno – kritičarske tekstove objavio je u dve knjige: “Po srodnosti 1“ i „Po srodnosti 2“. Objavio je i književno-kritičku monografiju“Poetika Danila Nikolića“, a takođe je pored knjiga kritike, pripremio za štampu dva toma poezije Žarka Koljibabića: Sabrana dela 1 i 2, kao i izbor poezije i proze Nedeljka Virijevića i Danila Radeča.

Agencija za izdavačku delatnost „Lestve“ iz Kosovske Mitrovice 2021. godine objavljuje Raspopovićev roman „Kosovska trilogija“, a 2023. i „Priče iz đedovog zavičaja“.

Miladin Raspopović je bio jedan od naistaknutijih članova Književnog društva Kosova i Metohije i Udruženja književnika Srbije i višedecenijski literarni saradnik brojnih srpskih časopisa i listova, poput „Jedinstva“, „Stremljenja“, beogradskih „Književnih novina“ i „Savremenika“, kraljevačke „Povelje“, časopisa „Raška“, „Života“ u Sarajevu, „Stvaranja“ u Podgorici.

Brojne generacije mitrovačkih Gimnazijalaca 60-ih i 70-ih prošlog veka pamtile su i s ponosom pronosile ime, lik i delo omiljenog profesora koji se u Kosovsku Mitrovicu i Zvečan vraćao retko.

Ugledni profesor i književnik Miladin Raspopović preminuo je 1. februara u Beogradu u 92. godini.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Miladin Raspopovićsahrana
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva