:

:

TV Most

Foto: Partner 2023.

clock

Avgust 24, 2023   14:06

0

113

Sajam naoružanja "Partner 2023" od 25. do 28. septembra na Beogradskom sajmu

Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2023" održaće se od 25. do 28. septembra, a više od 120 učesnika predstaviće svoje proizvode u zatvorenom i otvorenom delu Beogradskog sajma.

Domaći i strani izlagači biće u prilici da predstave proizvodni program, a tokom četiri sajamska dana biće organizovani stručni forumi i panel diskusije na kojima će vojni eksperti govoriti o iskustvima i dostignućima u oblasti odbranbene tehnologije, najavljeno je na konferenciji za novinare Ministarstva odbrane.

Načelnik Uprave za odbranbene tehnologije ministarstva Slavko Rakić je istakao da će Ministarstvo odbrane kao poktovitelj, sa Beogradskim sajmom i Jugoinportom-SDPR predstaviti najnovija dostignuća u oblasti istraživanja, razvoja i proizvodnje naoružanja i vojne opreme na predstojećem sajmu.

"Partner je već 22. godine najveći i najznačajniji sajam naoružanja i vojne opreme u regionu. Ponosni smo na činjenicu da je svaki naredni sajam prema svim pokazateljima uspešnosti bio bolji od prethodnog", rekao je Rakić.

On je istakao da su svetske okolnosti i usložnjavanje bezbednosne situacije u regionu i svetu direktno uticale na dinamičan razvoj novih borbenih sistema za potrebe Vojske Srbije, koji su prepoznati i kao proizvodi za inostrano tržište.

"Od 2018. imamo značajan napredak po pitanju završetka razvoja novih sredstava naoružanja i vojne opreme. Uvedeno je 188 sredstava naoružanja i opreme, od kojih je samo 52 nulte serije, što znači da je domaća vojna idustrija osposobljena za serijsku proizvodnju", naveo je Rakić.

Kako je rekao, veći deo ovih sredstava biće izložen na sajmu, tako da će posetioci biti u prilici da vide nove artiljerijsko-raketne sisteme, sisteme za PVP, modernizovana borbena vozila, nova oklopna vozila, vazduhoplove i drugo.   

Pomoćnik direktora Jugoinport-SDPR Aleksandar Lijaković je istakao da je jedna od njihovih poslovnih misija integracija svih kapaciteta domaće odbrane industrije na svetskom tržištu.

"Iskustva koja stičemo nastupajući na svetskim izložbama u prethodnim decenijama primenili smo u organizciji ove manifestacije od samog početka. Ovog puta integrišemo grupaciju Odbranbene industrije Srbije i kooperante u proizvodnji složenih sistema", rekao je Lijaković.

Naveo je da je od ukupnog broja ovogodišnjih izlagača njih 50 odsto nastupa pod okriljem Jugoinport-SDPR-a.

Koordinatorka projekta iz Beogradskog sajma Ljiljana Šoškić ističe da je sajam prilika da se publika i mediji upoznaju sa potencijalima odbranbene industrije.

"Sajam će se održati na više od 28.000 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog izložbenog prostora. Prema dosadašnjem broju najavljenih učesnika očekujemo da će ovogodišnji sajam prevazici sve prethodne", rekla je Šoškić. 

Izvor: T a n j u g; Foto: PARTNER 2023

Sajam naoružanja Partner 2023
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva