:

:

TV Most

clock

Decembar 16, 2022   15:48

0

122

Savet EU usvojio deveti paket sankcija protiv Rusije

Savet EU danas je usvojio deveti paket sankcija za skoro 200 pojedinaca i pravnih subjekata a koje imaju za cilj da pojačaju pritisak na Rusiju i njenu vladu, saopštilo je to telo. 

Kako se navodi u saopštenju Saveta EU, mere su usvojene kao odgovor na kontinuirana ratna dejstva Rusije u Ukrajine i zbog aktuelne eskalacije sukoba, kojom su pogođeni civili i civilna infrastruktura. 

"Nakon što je koistio hranu i glad kao instrumente, Putin sada kao oružje koristi i zimu tako što namerno lišava milione Ukrajinaca vode, struje i grejanja. Evropska unija odgovara na ovu najnoviju eskalaciju i ratni zločin 9. paketom sankcija", rekao je visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozep Borelj navodeći da će njima nastaviti da ciljaju ekonomiju i pojedince.

Sankcijama se uvode “nove kontrole izvoza i ograničenja na robu i tehnologiju dvostruke namene, kao i na robu i tehnologiju koja može doprineti tehnološkom unapređenju ruskog odbrambenog i bezbednosnog sektora značajnim proširenjem liste subjekata povezanih sa ruskim vojnim i industrijskim kompleksom", navodi se u saopštenju Saveta EU i precizira da će dodatnim merama biti obuhvaćeno 168 subjekata.

Ovo će osigurati da se ključnim hemikalijama, nervnim agensima, opremom za noćno osmatranje i radio-navigaciju, elektronikom i IT komponentama koje bi mogla koristiti ruska ratna mašina, ne može slobodno trgovati, navodi se u saopštenjun i dodaje da su na listu uključeni i neki subjekti pod ruskom kontrolom sa sedištem na Krimu ili Sevastopolju.

EU će, takođe, proširiti zabranu izvoza robe i tehnologije u oblasti avijacije i svemirske industrije na avionske motore i njihove delove. 

Ova zabrana će se odnositi i na letelice sa posadom i na bespilotne letelice, što znači da će od sada postojati zabrana direktnog izvoza motora za dronove u Rusiju i bilo koju treću zemlju koja bi mogla da isporučuje dronove u Rusiju.

EU precizira da nijedna od mera “ni na koji način ne cilja na trgovinu poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, uključujući pšenicu i đubrivo, između trećih zemalja i Rusije”. 

Međutim, imajući u vidu odlučan stav EU da izbegne i bori se sa prehrambenim problemima širom sveta, kao i kako bi se izbegli poremećaji u kanalima plaćanja poljoprivrednih proizvoda, odlučeno je da se uvede novo izuzeće kojim se  omogućava da se odrmznu sredstava i da sredstva i ekonomski resursi budu na raspolaganju određenim pojedincima koji su imali značajnu ulogu u međunarodnoj trgovini poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, uključujući pšenicu i đubrivo, "pre njihovog uvrštavanja na listu”.

Kada je reč o bankarskom sektoru, EU će uvesti  zamrzavanje sredstava još dve ruske banke i dodati Rusku regionalnu razvojnu banku na listu subjekata u vlasništvu ili pod kontrolom ruske države koji podležu potpunoj zabrani transakcija.

Što se tiče medija, Savet EU je pokrenuo proces suspendzije dozvola za emitovanje za četiri medija: NTV/NTV Mir, Rusija 1, REN TV i Pervij kanal zbog, kako se tvrdi, "sistemske, međunarodne kampanje dezinformacija i manipulacije informacijama čiji je cilj destabilizacija susednih zemalja, EU i država članica”.

EU tvrdi da je reč o medijima pod stalnom direktnom ili indirektnom kontrolom ruskog rukovodstva i koje Moskva koristi za širenje dezinformacija i ratnu propagandu. 

Iz EU napominju da, u skladu sa Poveljom o osnovnim pravima, ovim merema navedeni mediji i njihovi zaposleni neće  biti sprečeni da, osim emitovanja, obavljaju u EU druge aktivnosti, poput istraživanja i intervjuisanja. 

Današnjim odlukama Rusiji se uvodi i zabrana pružanja usluga oglašavanja u EU, istraživanja tržišta i ispitivanja javnog mnjenja, kao i usluga testiranja proizvoda i usluga tehničkog pregleda.

EU će, takođe, proširiti zabranu za nove investicije u ruski energetski sektor tako što će zabraniti i nova ulaganja u ruski rudarski sektor, ali će iz te odluke biti izuzete aktivnosti vađenja ruda i kamena, koje uključuju određene kritične sirovine.

Osim toga, novi paket zabranjuje državljanima EU da obavljaju bilo kakve funkcije u upravnim telima ruskih pravnih lica, entiteta ili tela koja se nalaze u Rusiji, a koji su u vlasništvu ili pod kontrolom države.

Pored ekonomskih sankcija, Savet EU je usvojio sveobuhvatan paket pojedinačnih mera.

EU precizira da će relevantni zakon uskoro biti objavljen u Služebnom listu EU.

Izvor: T a n j u g

EURusijasankcije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva