:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Mart 12, 2024   12:56

0

166

Savez samostalnih sindikata KiM traži poštovanje ljudskih prava i sloboda

U Severnoj Mitrovici održana je sednica veća Saveza samostalnih sindikata Kosova i Metohije na kojoj su doneti zaključci i dopis  koji će biti upućen Evropskoj konfederaciji sindikata povodom ugrožavanja osnovnih ljudskih, građanskih i radnih prava nealbanskog stanovništva Kosova, izazvano odlukom Centralne banke Kosova da zabrani upotrebu dinara.

Odlukom Prištine da zabrani upotrebu dinara i platni promet, stanovnici Kosova, mahom Srbi i nealbanci koji zarade, penzije i socijalna davanja primaju iz budžeta Republike Srbije, sprečeni su da raspolažu svojim novcem na način koji im odgovara, a funkcionisanje zdravstvenih, obrazovnih i ostalih institucija je neodrživo, istaknuto je na sednici veća Samostalnih sindikata Kosova i Metohije.

"Mi smo kao sindikat podigli svoj glas i kroz naše legitimne organe, sindikalne organe, pokrenuli niz inicijativa, jer su naša ljudska prava i potrebe ugrožene. Kroz sastanke koje smo imali na nivou Predsedništva SSS KiM, na nivou granskih sindikata, doneli smo određene zaključke gde tražimo da se kroz međunarodne komitete sindikata Evrope iznađu rešenja da se ove odluke suspenduju, da narod na KiM nastavi da živi normalno", rekao je za TV Most Zoran Jevtić, predsednik SSS KiM.

On naglašava da ova odluka Prištine mnogo otežava život i rad na prostoru Kosova.

Veće Sindikata već je donelo određene zaključke i pokrenulo inicijative, a dopisi sa nivoa Saveza samostalnih sindikata Srbije, biće uručeni Evropskoj konfederaciji rada.

"Naši pojedini granski sindikati su već pokrenuli aktivnosti u evropskim sindikatima gde participiraju, a deo granskih sindikata će na sastancima, koji će biti do kraja ovog meseca ili početkom aprila,  imati sastanke u Evropskoj konfederaciji sindikata, gde će tražiti poštovanje ljudskih prava i sloboda", naveo je Jevtić.

Predstavnici SSS apeluju na Evropsku konfederaciju sindikata, da u okviru svojih nadležnosti, izvrši pritisak na međunarodne i evropske institucije u cilju obezbeđivanja mirnog i sigurnog života za članove Sindikata, njihove porodice, kao i sve Srbe na Kosovu.

Izvor: TV Most

Savez samostalnih sindikata KiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva