:

:

TV Most

Foto: RTV Puls

clock

Februar 13, 2024   16:35

0

334

Savići iz Koretišta: Ako nam ukinu dinar i ostanemo bez narodnih kuhinja, deca će nam biti gladna!

Suočavanje sa socijalnom ugroženošću nikada nije lako, ali situacija je postala teža, gotovo neizdrživa nakon najave ukidanja dinara na KiM.

Ovo je priča o dvadesetočlanoj porodici Savić iz Koretišta nadomak Gnjilana, koja preživljava zahvaljujući izdvajanjima države Srbije, socijalne pomoći i hrane koju dobija iz Narodne kuhinje u Prekovcu. Od toga hrane mnogo gladnih dečjih usta. Ako bez toga ostanu, zbog ukidanja dinara, pitaju se kako će decu prehraniti.

Ivica sa suprugom, devetoro maloletne dece, od kojih jedna beba i roditeljima živi u jednoj a u drugoj kući brat sa sedam članova. Iako zaposlen kao pomoćni radnik u OŠ “Bora Stanković” u Koretištu, Ivica kaže da im hrana iz Narodne kuhinje mnogo znači da prehrani devetoro dečjih gladnih usta. Pritisli su ih i zdravstveni problemi, Ivica je imao tešku operaciju glave, najstarija ćerka mu je paralizovana, a ukidanje dinara i mogućnost zatvaranja narodnih kuhinja stavlja ih u još težu situaciju.

„Živimo od pomoći Narodne kuhinje i ukoliko ona prestane sa radom zbog ukidanja dinara biće teško nama. Nas je trinaestoro a kod brata sedmoro, biće teško bez te pomoći” izjavio je za Rtv Puls, Ivica Savić.

„Pomoć koju dobijamo mnogo nam znači, živimo od socijalne pomoći i dečjeg dodatka. Kada bi nam ovo ukunuli ne znam šta bi radili. Mnogo nam znači, posebno za decu, što dobijamo hleb i kuvanu hranu”, kaže Jelena Savić.

„Živimo od obroka koji dobijamo iz kuhinje. Socijalna pomoć ode na namirnice, za struju i druge račune”, kazao je Novica Savić.

„Osim hrane, upravnica narodnih kuhinja, Svetlana Stević, daje nam i školski pribor, podmirila mi je i troškove lečenja i prevoza do Niša”, izjavio je Ivica.

Narodne kuhinje na KiM imaju oko 2.300 korisnika i njihov rad je nemoguć bez pomoći države Srbije i Eparhije raško-prizrenske. Predsednik Aleksandar Vučić nedavno je istakao da je država povećala davanja za rad narodnih kuhinja, čak četiri puta i na godišnjem nivou sada izdvaja oko 85 miliona dinara.

Izvor: RTV Puls

Koretištedinarnarodne kuhinje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva