:

:

TV Most

clock

Septembar 21, 2020   17:28

0

107

Šefovi diplomatija EU bez odluke o sankcijama Belorusiji, Kipar stavio veto

Ministri spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu nisu postigli konsenzus oko uvođenja sankcija zvaničnicima u Belorusiji.

Kako prenose mediji, Kipar je stavio veto na donošenje odluke o uvođenju sankcija beloruskim zvaničnicima zbog izostanka reakcije EU na Tursku u sporu oko bušenja gasa u istočnom Mediteranu.

Očekuje se da lideri EU, koji se krajem nedelje sastaju u Briselu, usaglase politički stav o mogućim sankcijama, navodi se u Savetu EU.

"Ne priznajemo legitimnost (predsednika Aleksandra) Lukašenka, niti rezultate izbora koje smatramo falsifikovanima", poručio je šef diplomatije EU Žosep Borelj.

Borelj je kao predsedavajući Savetom EU naglasio da su, i pored nemogućnosti postizanja konsenzusa oko uvođenja sankcija, ministri EU solidarni sa narodnom Belorusije u njihovim demokratskim zahtevima i pozivu na nove slobodne i fer izbore pod supervizijom OEBS-a.

"Vrlo smo impresionirani odlučnošću i istrajnošću beloruskog naroda i pored brutalne represije neviđene godinama... Podržavamo narod Belorusije da slobodno i demokratski izaberu svog lidera i budućnost svoje zemlje", kaže Borel.

Šef diplomatije EU je nakon sastanka ministra spoljnih poslova zemlja članica poručio da EU nema "skrivenu agendu" i ne želi da se meša u unutrašnja pitanja Belorusije.

"Želimo samo da podržimo ljude koji traže politički sistem koji će im omogućiti da izberu svoju vlast. Tražimo nacionalni dijalog kako bi se rešila trenutna kriza", zaključio je Borel.

Naglasio je da EU postoje nezavisnost i integritet Belorusije i pozvao "sve partnere Belorusije da se ne mešaju", jer je na narodu Belorusije da odluči svoju budućnost.

Izvor: Танјуг, RTS, GREEKCITYTIMES.COM

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva