:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Novembar 30, 2021   18:57

0

21

Šekler o omikronu: Ne treba paničiti, lekari koji su ga otkrili kažu da ima blage simptome

Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler kaže za RTS da u ovom trenutku treba slušati šta o omikronu govore lekari iz Južnoafričke Republike, koji su ga i otkrili. Oni sve vreme govore sledeće – vrlo su blagi simptomi, oboleli su mlađi ljudi, više od pola je bilo nevakcinisano, mada je kod najvećeg broja bila začeta vakcinacija, navodi Šekler.

 

Milanko Šekler, jedan od stručnjaka tima Veterinarskog instituta u Kraljevu koji je prošle godine pročitao genom virusa, govorio je u Beogradskoj hronici o novom omikron soju i istakao da se moraju čekati laboratorijski rezultati koje će uraditi stručnjaci u Južnoafričkoj Republici, koji su i prijavili novi soj.

Napominje da ti lekari imaju uvid i da kažu da su simptomi blagi.

"U vojsci su mi govorili – kartu čitaj, a seljaka pitaj. Ovde ti seljaci pod navodnicima nisu seljaci, nego terenci, a to su lekari u Južnoafričkoj Republici. Jedino u ovom trenutku možemo verodostojno da komentarišemo ono što oni komentarišu u medijima", smatra Šekler.

Oni sve vreme, kako je naveo, govore sledeće – vrlo su blagi simptomi, oboleli su mlađi ljudi, više od pola je bilo nevakcinisano, mada je kod najvećeg broja bila začeta vakcinacija.

"Simptomi su blagi čak i kod onih koji nisu vakcinisani, a kod vakcinisanih često asimptomatski, nema ništa. To su izjave koje su ti lekari davali", dodao je Šekler.

Ističe da su klinički znaci lakši, postoji lakoća prenošenja, ali nema pneumonija, temperature vrlo retko, uglavnom znojenje i prolazi za dva tri dana.

"Ne treba da se paničari, već da se slušaju ljudi koji imaju uvid i koji se razumeju u to. Žena koja je prvi slučaj poslala je predsednica udruženja zdravstvenih radnika i lekara Južnoafričke republike, koja ima medicinu svetskog kvaliteta", ističe Šekler.

Napomenuo je i da je novi soj otkriven postojećim testovima, što znači da oni rade i kod omikrona.

U JAR hospitalizovano više od 60 dece, ali ne znaju da li je u pitanju novi soj

"Ono što je sada interesantno je da se pojavila hospitalizacija 60 i nešto dece ispod dve godine, koji imaju visoku temperaturu, i ubrzan puls. Oni ne znaju za sada da li je to ovaj oblik virusa ili je možda delta ili je neki drugi. Sada se to istražuje, ali najviše hospitalizovanih su deca ispod dve godine, pri čemu to za dva dana prolazi kod dece bez komplikacija, ali imaju visoke temperature", napominje Šekler.

Objasnio je da Južnoafrička Republika ima jednu od najmlađih populacija na svetu, tamo su skoro svi mladi nevakcinisani, tako da je virusu tamo idealno da se prilagođava mladima.

Izvor: RTS

Milanko Šeklerkoronavirusnovi sojomikronJAR
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva