:

:

TV Most

Foto: MFA

clock

Oktobar 04, 2021   21:16

0

33

Selaković zahvalio Malti na principijelnoj podršci proširenju EU

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se sa ministrom spoljnih poslova Malte Evatistom Bartolom. Selaković je zahvalio Malti na čvrstoj i principijelnoj podršci proširenju EU.

Na zajedničkoj konferenciji za medije, Selaković je zahvalio Malti na čvrstoj i principijelnoj podršci proširenju EU, koja je osvedočena i u podršci otvaranju svih pregovaračkih poglavlja za koje je Srbija u ovom  trenutku spremna.

Ministar Selaković je rekao da je Srbija zainteresovana za produbljivanje i unapređenje sveukupnih odnosa sa Republikom Maltom.

"O tome svedoči i činjenica da ćemo do kraja oktobra otvoriti i našu konzularnu kancelariju sa stalnim prisustvom našeg konzula u Valeti, što ranije nije bio slučaj", rekao je šef srpske diplomatije.

Preneo je da je sa kolegom sa Malte razgovarao o brojnim temema, kao što su unapređenje bilateralnih odnosa, saradnja na multulateralnom planu i po pitanjima migracija, o situaciji u širem regionu, u Mediteranskom basenu.

"Govorili smo i o situaciju na Kosovu i  Metohiji, gde se naši pogledi razlikuju, ali o čemu možemo otvoreno da razgovaramo", rekao je ministar Selaković.

Naveo je da je privredna i trgovinska saradnja sa Maltom na niskom, simboličnom nivou i da su se na sastanku dogovorili da se u dogledno vreme organizuje biznis forum na kome bi naše dve biznis zajednice sagledale koji su to neiskorišćeni potencijali za dalju saradnju.

Ministar Selaković je rekao da je danas od kolege sa Malte čuo mnogo toga lepog o srpskoj zajednici na Malti koja, prema zvaničnim podacima, broji više od 5.000 ljudi koji rade u toj zemlji.

"Usaglasili smo se da razmena poseta na nivou ministara spoljnih poslova mora da bude češća", rekao je šef srpske diplomatije.

Bartolo: Pomažući vama pomažemo sami sebi
Ministar Bartolo kazao je da Malta i Srbija imaju zajedničku istoriju, ali što je još važnije budućnost.

"Mi snažno podržavamo integraciju Srbije u EU, to bi bilo dobro za Srbiju, Maltu i EU i voleli bismo da EU pokaže opipljiviju podršku za taj proces. Taj proces se sporo odvija i mi moramo dati snažniju podršku integracijama Zapadnog Balkana", kazao je Bartolo.

Ukazao je i da je jako važno za EU da ne zaboravi južnu Evropu, Mediteran i Afriku.

Na kraju, ministar je istakao zadovoljstvo današnjim razgovorom, izdvajajući kao posebno značajnu odluke Srbije da otvori konzulat na Malti, gde ima, kako je rekao, jednu od najvećih iseljeničkih zajednica, ali i zbog dogovora o priznanju sertifikata o vakcinaciji.

"Vaši inženjeri, doktori, piloti, vaši radnici značajno su doprineli nacionalnom razvoju Malte, i to je nešto što mi ne zaboravljamo i zbog čega smatramo da pomažući vama pomažemo sami sebi," zaključio je Barto.

Izvor: RTS

MaltaSrbijaEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva