:

:

TV Most

Foto: Sputnjik

clock

Novembar 09, 2023   13:27

0

99

Sijarto: Prijem novih članica u EU treba da počne sa Zapadnim Balkanom, Srbija ključna

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da bi prijem novih članica u Evropsku uniju učinilo evropski blok jačim, da EU treba da počne sa prijemom zapadnog Balkana, a da je Srbija ključna zemlja u regionu.

Peter Sijarto je rekao da je Evropska komisija pravilno utvrdila da je Srbija napravila značajan napredak na putu ka evropskoj integraciji, preneo je Budapest tajms.

Sijarto je istakao da nova pristupna poglavlja sa Srbijom treba da budu otvorena što pre, kako bi proces mogao da bude završen što brže. Govoreći o Ukrajini, on je kazao da Ukrajina nije ispunila uslove za status kandidata za članicu EU, ističući da krši prava manjina.

"Mađarska vlada veruje da je vreme za debatu o budućoj politici EU prema Ukrajini"

Sijarto je dodao da mađarska vlada veruje da je vreme za debatu o budućoj politici EU prema Ukrajini. S obzirom na rat koji je u toku, jasno je da se niti sloboda medija, niti sloboda govora poštuju u zemlji, a nisu održani ni izbori, istakao je mađarski ministar.

Sijarto je rekao da je potpuno jasno da Ukrajina neće biti spremna za članstvo u EU dok ne dođe do uspostavljanja mira.

"Ukrajina će sa sobom doneti rat u Evropsku uniju, što mi očigledno ne želimo, što ne možemo da želimo", naglasio je Sijarto.

On je pozdravio odluku Evropske komisije da odobri status kandidata Gruziji, koji je trebalo, kako je naveo, da dobije mnogo ranije.

Izvor: RTS

Peter SijartoMađarskaEU proširenjeZapadni BalkanSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva