:

:

TV Most

Foto: mc.rs

clock

Januar 21, 2019   9:01

0

186

Simić: Brisel treba da izvrši pritisak na Prištinu

Predstavnik Srpske liste Slavko Simić navodi da je sastanak predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija, Ramuša Haradinaja i američkog ambasadora u Prištini Filipa Kosneta o taksama odlučujući jer će od njega, kako kaže, zavisiti budućnost dijaloga Beograda i Prištine.

Slavko Simić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je potrebno da Brisel, zemlje Kvinte i Evropske unije izvrše pritisak na kosovske lidere kako bi se odluka o taksama povukla i kako bi se kosovski Albanci naterali da sednu za pregovarački sto u Briselu.

"Očekujemo od ambasadora u Prištini ali i od američke administracije, zemalja Kvinte i Evropske unije koja je posrednik u dijalogu između Beograda i Prištine da izvrši jači, snažniji pritisak na kosovske lidere kako bi se odluka o taksama povukla i kako bi se oni naterali da sednu za pregovarački sto u Briselu kako bi se rešavali svi problemi i izazovi sa kojima se suočavaju i Srbi i Albanci na KiM. Ukoliko se to ne desi ako ne dođe do pritiska međunarodne zajednice na Albance sasvim sam siguran da u prvoj polovini godine nećemo imati povlačenje odluke o uvođenju taksi na robu iz Srbije, a samim tim imaćemo i blokiran dijalog", navodi Simić.

Dodaje da se kosovski lideri nalaze u pat poziciji jer su, kako kaže, uvođenjem taksi politički dezertirali pred pregovore koji treba da se vode između Beograda i Prištine.

"U prethodna dva meseca imali smo jeftine političke poene nakon usvajanja odluke Prištine o uvođenju taksi na robu koja dolazi iz Srbije na Kosovo i Metohiju. Sasvim sam siguran da se sada prištinski lideri nalaze u jednoj pat političkoj poziciji jer su na neki način uvođenjem taksi politički dezertirali pred pregovore koji treba da se vode između Beograda i Prištine i na taj način su potpuno blokirali dijalog koji treba da se vodi", ističe Simić.

Dodaje da je Srpska lista pokušavala na sve moguće načine da se bori za prava i interese srpskog naroda kroz kosovske institucije ali da se suočava sa velikim poteškoćama jer kako kaže, kosovski sistem ne poštuje međunarodno pravo, međunarodne sporazume, dogovore između Beograda i Prištine niti postojeće kosovsko zakonodavstvo.

"Srpska lista je u prethodnom periodu pokušavala na sve moguće načine da se bori za prava i interese srpskog naroda kroz kosovske institucije, ali ako gledamo hronologiju političkih događaja i dešavanja u kosovskoj skupštini i vladi, doći ćemo do zaključka da apsolutno kosovski sistem ne poštuje ni - međunarodno pravo, međunarodne sporazume, dogovore između Beograda i Prištine niti postojeće kosovsko zakonodavstvo, tako da je veoma teško funkcionisati i boriti se u takvim uslovima za prava i interese srpskog naroda", objašnjava Simić.

Dodaje da Srpska lista ima veoma važnu ulogu jer je najjača opoziciona partija u kosovskim institucijama.

kimprištinasrpska listatakseveseljiharadinajkosnet
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva