:

:

TV Most

clock

April 17, 2015   12:05

0

144

Skup o reproduktivnom zdravlju

-Više od 80 odsto operacija kod devojčica i adolescentkinja nastaju usled promena u jajniku . Poboljšane su dijagnostičke metode stavarnjem jednostavnog ultrazvučnog skor sistema. Jasno definisanim planom pre operacije je značajno povećan procenat očuvanja jajnika pri operaciji od benignih tumora i torzija - navodi predsednik Udruženja Zoran Stanković.

Zana Bumbuliene generalni sekretar Evropskog udruženja za dečiju i adolescentnu ginekologiju (EURAPAG) upozorava da se već decenijama lečenjem bolesti reproduktivnog sistema u detinjstvu i adolescenciji bave ne samo ginekolozi već i lekari drugih specijalnosti.

-Od pedijatara to su subspecijalisti endokrinolozi, hematolozi i onkolozi. Od dečjih hirurga se operativnim lečenjem raznih poremećaja i tumorima reprodukrivnih organa devojčica i adolescentkinja bave: abdominalni hirurzi, urolozi i specijalisti za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju. U dijagnostici bolesti se koriste i znanja radiologa, mikrobiologa, patologa i genetičara. Pobrojane medicinske specijalnosti i subspecijalnosti mogu da ukažu na to koliko komplikovani mogu biti poremećaji i bolesti reproduktivnog sistema devojčica i adolescentkinja i na potrebu za multidisciplinarnim pristupom u njihovoj dijagnostici i lečenju“, rekla je Bumbuliene.

Žana Gregorijanec iz Litvanije kaže da su različiti problemi od zemlje do zemlje.

Na skupu je o očuvanju reproduktivnog zdravlja govorio naš poznati ekspert Vuk Stambolović koji je uveo metode istočne medicine u svakodnevnu praksu u Srbiji i svojim angažovanjem obezbedio prihvatanje od strane ministarstva zdravlja Srbije. U Srbiji je, kako je rečeno, prisutno 39 metoda.

-Ubrzavanjem porođaja, pre svega, porodiljama se dodatno pojačavaju bolovi. Posebno su bolne materične kontrakcije uzrokovane sintetskim oksitocinom. Naime, postojeći fidbek sistemi kojima se količina oksitocina koji se ubrizgava u krv porodilje određuje prema intenzitetu materičnih kontrakcija ne mogu ni približno da oponašaju prirodnu regulaciju. Osim toga, od žene do žene, osetljivost na oksitocin veoma varira tako da ga je još i teško dozirati. Otuda su kod ubrzanih porođaja bolovi intenzivniji i češći, a imaju i poseban kvalitet jer, umesto da se javljaju u vidu talasa (a i uz postepeno pojačavanje), oni naprosto "zgrabe" porodilju.
Vesna Dramušić ističe da odeljenje za dečiju i adolescentnu ginekoogiju , u svom sastavu ima četiri ginekologa pedijatra psihologa i medicinske sestre a angažovani su i brojni sručnjaci raznih specijalnosti da bi se "timskim proistupom svakoj devojčici pojedinačno obezbedio optimalan tretman - rekao je Stambolović.



Izvor: TVmost.info

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva