:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Avgust 05, 2023   18:21

0

86

Slovenija: Smanjen nivo uzbune u Nuklearnoj elektrani Krško, opao nivo Save

Uprava Nuklearne elektrane Krško (NEK), jedine nuklearke u Sloveniji, smanjila je danas oko podneva nivo uzbune, nakon što je vodostaj Save počeo da opada.

"Na ovu odluku je uticalo poboljšanje uslova", objavila je Uprava za nuklearnu bezbednost zemlje na svom sajtu, prenela je agencija STA.

NEK je u petak u 18:30 uveče kada je Sava bila u porastu, proglasila "vanrednu situaciju" iako bezbednost nuklearke ni u jednom trenutku nije bila ugrožena. Tada su izvršene hitne pripreme za rast vodostaja i moguće rizične posledice.

U međuvremenu je vodostaj Save počeo da opada ispod nivoa koji pokreće protokole za proglašenje vanredne situacije, saopštila je Uprava za nuklearnu bezbednost.

S obzirom da više nema vanredne opasnosti, raspuštena je i radna grupa za praćenje situacije u NEK i samo jedno lice u upravi biće zaduženo da nadalje prati situaciju, objasnio je Tomaž Nemec, član uprave.

Pripremajući se za potencijalno visok vodostaj Save, uprava NEK se pripremila za negativan uticaj Save na opremu nuklearke i njeni rad, ali nuklearno postrojenje u Krškom je sve vreme redovno proizvodilo električnu energiju.

Izvor: T a n j u g

nuklearna elektranaKrškoSlovenija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva