:

:

TV Most

clock

Septembar 27, 2021   20:33

0

110

Služena liturgija povodom Krstovdana u hramovima SPC na Kosovu i Metohiji

Krstovdan se obeležava danas, a tim povodom služena je liturgija u manastirima i crkvama širom Kosova i Metohije, javlja RTK 2.

Liturgiju u manastiru Gračanica služio je iguman manastira Crna Reka, protosinđel Andrej, uz sasluženje sveštenstva parohije gračaničke i pojanje sestrinstva ovog manastira.

Na današnji dan, pronađen je Časni krst na kojem je razapet Isus Hrist.

"Danas naša crkva slavi Časni krst Gospodnji i uspomenu na dva događaja koji su posvećeni Časnom krstu. Prvi je kada je Časni krst otet od strane persijske vojske i odnet u Persiju, gde su Persijance našle mnoge teške i strašne nevolje. Drugi je povratak Hristov pod vizantijskim carem Iraklijem, taj događaj slavimo danas, kao i uspomenu na to kada je Časni krst pre toga pronađen za vreme Svetog cara Konstantina i carice Jelene na Golgoti", rekao je sveštenik Darko Marinković.

Za Krstovdan se posti.

"Imamo dva dana u sedmici koja su posvećena Časnom krstu, ta dva dana su sreda i petak i oni se poste, tako i današnji dan - Krstovdan. Od nekolicine jednodnevnih postova kada se posti strogo, za one koji mogu da podnesu, koji su u činu sveštenici, monasi, oni koji ne mogu da izdrže, bitno je da ga otposte na bilo kakav način, samo da ne mrse danas i to je ono što je karakteristično za današnji dan", dodao je Marinković.

Vernici poštuju Krstovdan, odlaze do crkve, gde se mole se za zdravlje ukućana.

"Dođem u manastir, uzmem naforu, pričestim se i idem da se spremam za školu", kaže Natalija Bogdanović.

"Posti se strogi post kući, dođem ovde i pričestim se. Postim svaki post, i u sredu i u petak. Mi smo iz Ugljara, tamo idemo u crkvu Svete Katarine i Svetog Nikole", kaže Gordana Stakić.

"Krstovdan praznik, danas se ne jede crveno, treba da vodiš red o hrani i da ne uvrediš nikoga... Danas postim", kaže Verica Sekulić.

Sveštenik Darko Marinković ukazuje na pravila molitve kod pravoslavnih vernika.

"Ovo nije u našoj tradiciji (sklopivši ruke), naša tradicija je ovo (prekrstivši se 'U ime Oca i Sina i Duha Svetoga, Amin'). To je jako bitno da napomenem i ovo što sam ja sada uradio, to je nanošenje Časnog krsta, to je isto jedan od načina na koji pravoslavni hrišćanin može sebi pomoći, ali pravilno nanošenje - čelo, dva ramena i stomak", objašnjava on.

Prvo uzdizanje Časnog krsta dogodilo se 326. godine.

Od tada je Časni krst stajao u srebrnom kovčegu u hramu Vaskrsenja Hristovog, koji je carica Jelena podigla na Golgoti.

Zbog velikog značaja današnjeg praznika, Krstovdan je u pravoslavnom kalendaru označen crvenim slovom.

Izvor: Radio Kontakt Plus/RTK2

KiMKrstovdanSPC
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva