:

:

TV Most

clock

Decembar 28, 2018   16:33

0

262

Sobranje, zvižduci za Đorđa Ivanova

Poslanici u makedonskom Sobranju glasno su negodovali tokom godišnjeg obraćanja predsednika Đorđa Ivanova, koji ih je pozvao da odbace sporazum sa Grčkom kako bi izbegli "brisanje" makedonskog nacionalnog identiteta.

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov pozvao je poslanike u Sobranju da odbace sporazum o imenu koji je postignut sa Grčkom, navodeći da će Makedonija, ukoliko taj sporazum bude ratifikovan u parlamentu, platiti "najvišu cenu" jer će biti "izbrisan makedonski nacionalni identitet".

Posle poziva Ivanova usledilo je glasno negodovanje i zvižduci poslanika vladajuće većine, čiju okosnicu čine SDSM Zorana Zaeva i Demokratska unija za integracije Alija Ahmetija.

"Ponavljam da ću do poslednjeg dana nastaviti da ispunjavam ono u šta sam se zakleo na početku mandata. Imam dobre motive za odlučnost jer su Makedonija suočava da unutrašnjim i spoljnim rizicima po suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost", rekao je Ivanov.

Makedonski predsednik, koji je izabran kao kandidat VMRO-DPMNE, jedan je od najglasnijih protivnika promene imena Makedonije i sporazuma sa Grčkom, ali njegova politička snaga suštinski ne predstavlja ozbiljnu prepreku da dogovor Atine i Skoplja bude ratifikovan u sobranju.

Rešavanje problema sa Grčkom oko imena Makedonije predstavlja prvu prepreku na putu Makedonije ka Evropskoj uniji i NATO. Prema dogovoru premijera dve države, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, Makedonija će se ubuduće zvati Republika Severna Makedonija. 

Mandat Đorđa Ivanova ističe 12. maja.

Izvor: Plusinfo,RTS

ivanovzviždanjesobranje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva