:

:

TV Most

clock

Oktobar 16, 2023   12:36

0

87

Šolc: Događaj u Banjskoj pokazuje da moramo da prevaziđemo konflikte

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je vreme da se u regionu prevaziđu konflikti koji predugo traju, kao i da nedavni događaji u selu Banjska na severu KiM to pokazuju.

"Moramo da se vratimo i implementaciji dogovorenih sporazuma", rekao je Šolc na otvaranju samita Berlinski proces u Tirani.

On je istakao da je Berlinski proces najbolji instrument za saradnju i integraciju Zapadnog Balkana, kao i da je saradnja zemalja potrebnija nego ikada.

"Ne samo zbog dešavanja u Ukrajini, ima novih teških situacija nedaleko od nas poput napada Hamasa u Izraelu", rekao je on.

Dodao je da bi trebalo da se skoncentrišemo na inregracije i dalji proces proširenja i istakao da će tri sporazuma koji će biti potpisani tokom samita imati veoma konkretan uticaj na život građana.

Šolc je posebno istakao sporazum o slobodi kretanja po kome će biti moguće putovanje građana samo uz ličnu kartu, kao i sporazum o ujednačenom tržištu koji će, istakao je, zemlje zapadnog Balkana približiti standardima Evropske unije.

"To je ono za šta se zalaže Berlinski proces", rekao je Šolc.

Izvor: T a n j u g

KiMSamit u TiraniŠolcBanjska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva